Autom u Hrvatsku

crna-brda-autoput-hrvatska-tunelSigurno putovanje u Hrvatsku

Kada su u pitanju saobraćajni putevi, infrastruktura u Hrvatskoj je jedna od najboljih u Evropi. Saobraćajni sistem povezuje sjeverni i južni dio Hrvatske autoputevima koji su na visokom nivou i sa kojima u roku od nekoliko sati možete doći na željenu destinaciju. Ipak prije putovanja autom u Hrvatsku potrebno je znati nekoliko stvari koje će biti od pomoći, kao na primjer:

– Od dokumenata u Hrvatskoj potrebna je zelena karta, potvrda o vlasničkom listu automobila, pasoš i naravno vozačka dozvola koja vrijedi.

– Način vožnje u Hrvatskoj je malo agresivniji nego što su ljudi navikli, ali nije kao u drugim većim državama poput Francuske ili Italije. U toku ljetnog perioda mnogo policije se nalazi na putu, pa se savjetuje vozačima da se drže preporučenih brzina. Čak i ako policija zaustavi vozača i napiše kaznu, obavezno se treba tražiti račun. Još jedan razlog zašto da se drži preporučenih brzina je zato što su manje ulice malo lošijeg kvaliteta, pa kako bi se uspješnije izbjegle rupe savjetuje se sporija vožnja.

Saobracaj u Hrvatskoj

– Limit alkohola u krvi po Hrvatskom zakonu je 0.5 promila. U toku ljetne sezone, služba za parking ima pune ruke posla jer nesavjesni vozači parkiraju na nedozvoljenim mjestima.

– Vozeći se do Hrvatske osim goriva potrebno je platiti i putarinu i kroz Austriju i kroz Sloveniju jer se kroz obe zemlje prolazi preko autoputeva. Kada se uđe u Hrvatsku potrebno je platiti putarinu koja je u iznosu dužine puta, pa od slovenske granice do Splita košta oko 23 eura.

– Ako se desi saobraćajna nesreća, policija treba odmah da se zove i ako je moguće da se vozilo ne pomjera dok oni ne dođu, jer je to bitno za osiguranje koje će se kasnije kontaktirati. Čak i ako je potrebno može se pozvati ambasada i tražiti da se pošalje osoba koja je zadužena za ovakve stvari.
U slučaju bilo kakve nesreće bitno je kontaktirati policiju ili ambasadu. Za više informacija u toku vožnje na radiju se mogu čuti dnevne vijesti koje obavezno govore i o stanju na putevima.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top