Optičar je stručnjak za naočale

Ukoliko imate problema s vidom te ste nekada posjetili optike, tada ste se sigurno upoznali i s optičarom. Naime, u izboru korekcijskih naočala ili leća, osim oftalmologa, sudjeluje i optičar. To je osoba koja se bavi izradom pomagala vida poput sunčanih i korekcijskih naočala te kontaktnih leća. 

Osim same izrade ovih predmeta, on se bavi i popravljanjem i prodajom ovih pomagala, a istovremeno i savjetuje korisnike pri izboru naočala i leća te im daje savjete o primjerenim načinima njihovog održavanja i njihovoj ispravnoj upotrebi. Kako bi svojim pacijentima dao konkretne i adekvatne savjete, mora kroz cijeli svoj radni vijek raditi na svom stručnom usavršavanju.

Naime, u izboru korekcijskih naočala ili leća, osim oftalmologa, sudjeluje i optičar.

Kako postati optičar

Ako su vas zadaci kojima se optičar bavi zainteresirali te se pitate kako se možete baviti ovim zanimanjem, evo odgovora. Kako biste mogli odabrati ovo zanimanje, iza osnovne škole treba upisati srednju školu, program optičar ili tehničar za očnu optiku. 

Nakon četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, mladi optičari polažu završni ispit, ali mogu i nastaviti svoje obrazovanje pa upisati fakultet koji će im omogućiti još više znanja i vještina u području optike. Nakon završenog fakulteta studenti optike osposobljeni su za:

  • Optičku korekciju refrakcijskih i ostalih anomalija oka
  • Samostalno određivanje i primjenu korekcijskih pomagala
  • Prepoznavanje anomalija vidnog sustava
  • Savjetovanje o pravilnom korištenju naočala i kontaktnih leća

Od rezanja do konačnog izgleda naočala

Osim savjetovanja kupaca o tome koje bi korekcijske naočale ili leće trebali odabrati za sebe, optičari obavljaju i razne druge poslove. Neki od tih poslova su:

  • Izrada naočala prema nalazu oftalmologa
  • Brušenje stakla za korekcijske naočale s obzirom na odabrani okvir naočala
  • Ugrađivanje stakala u odabrane okvire
  • Poliranje stakala
  • Provjera jakosti leće
  • Provjera razmaka zjenica i prilagođavanje stakla s obzirom na taj razmak

Znanja i vještine optičara

Kako bi obavio sve gore navedene kompleksne poslove u izradi korekcijskih naočala i leća, optičar mora posjedovati velik broj znanja i vještina. Ta znanja i vještine odnose se na teorijska znanja kao i na poznavanje velikog broja uređaja kojima se mora služiti u izradi stakala. 

YouTube video

Osim različitih uređaja, optičar se u izradi korekcijskih naočala i leća nakon svake faze izrade mora poslužiti i s kontrolnim instrumentima pa je i njihovo poznavanje ključno za rad. U svakom slučaju, kad idući put odete u optiku i popričate s optičarom, možda vam bude jasnije koliko znanja on posjeduje kako bi vas mogao savjetovati.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top