Internet i tehnologija

Prednosti najma servera

Web stranice koje danas možete pregledavati putem interneta nalaze se smještene na nekom serveru. Usluga smještaja web stranica se naziv web hosting i moguća je u više različitih varijanti. Postoji i mogućnost da ih ne smjestite na neko posebno mjesto, već ih držite smještene na svom računalu. No, to ima određene mane, a kao najveća je to što bi tada vaše računalo cijelo vrijeme trebalo biti upaljeno kako bi korisnici mogli pristupiti web stranicama u bilo koje vrijeme.

Nema kvalitetnog ispisa bez kvalitetnog tonera

Ako posjedujete printer, onda znate da je uz posjedovanje papira za printanje neophodno i posjedovanje dobrog i kvalitetnog tonera za printer. Naime, on se stavlja u printer i omogućuje ispisivanje svih dokumenata i slika koje želite.  Za dugotrajnost printera i kvalitetu ispisa vrlo je važno da toner bude kvalitetan te da se redovito mijenja i koristi kako ne bi došlo do neželjenih pojava kao što je sušenje i smetnje na glavi printera. Dugotrajnost i njegove performanse naravno ovise o njegovoj cijeni i kvaliteti.

Hosting web stranica je izratito popularna usluga

Usluga smještaja web stranica na nekom serveru naziva se hosting web stranica. Onaj tko se ne razumije toliko dobro u to kako stvari na internetu funkcioniraju, vjerojatno bi razmišljao o tome zašto uopće plaćati za neku takvu uslugu. Naime, netko bi možda mislio da web stranice može jednostavno spremiti na svoje računalo. No, to bi značilo da bi računalo trebalo biti stalno spojeno na internet i i biti upaljeno, ako želite da posjetitelji mogu u bilo koje doba dana ili noći posjetiti vašu stranicu.

Restauriranje diska za povrat izgubljenih podataka

Svi oni koji redovito koriste računalo vjerojatno najveći dio svojih podataka čuvaju pohranjene na nekom disku. Najčešće je to disk unutar računala, bilo da je riječ o HDD ili SSD disku. Isto tako, jako puno korisnika niti ne razmišlja da bi u određenom slučaju moglo doći do gubitka podataka, bilo uslijed nekog mehaničkog (hardverskog) kvara, ili nekog softverskog kvara. Podaci su mnogima puno vrjedniji od svih ostalih računalnih komponenti, pa jednom kada dođe do toga, morat će potražiti uslugu restauriranja diska. Imajte na umu da je dosta skupa i ne jamči 100% povrat podataka.

Brzo se riješite računalnih virusa

Računalima se svakodnevno koristi vrlo veliki broj ljudi. Korisnika je iz godine u godinu sve više, a mnoga djeca danas već vrlo rano počinju koristiti računalo, ali i internet. Nažalost, mnogi nisu niti svjesni opasnosti koje vrebaju na internetu i to saznaju na teži način.

Registracija domene za stvaranje vlastite adrese na internetu

Domena je elektronička adresa identifikacije na internetu i jedinstveno ime za web stranicu koja će korisnicima interneta olakšati pronalazak upravo te određene stranice. Upisivanjem imena domene u pretraživaču korisnici će moći pristupiti web stranici osobe koja je registrirala domenu i čitati sadržaj koji ih zanima. Kako bi postali vlasnik određenog naziva, neophodna je registracija domene na godinu ili više dana.

Cijena spašavanja podataka u slučaju kvara hard diska

U današnje vrijeme se većina podataka čuva u digitalnom obliku i zbog toga je od iznimne važnosti paziti da ih se ne izgubi. Od slučajnog brisanja, pa sve do kvara uređaja za pohranu podataka, nisu rijetki slučajevi da ljudi ostaju bez važnih datoteka. 

SEO optimizacija ili Search Engine Optimization

SEO optimizacija za visoko rangiranje stranice

Google je najveći svjetski izvor informacija i u današnje vrijeme sve što nam je potrebno prolazimo na njemu. No, jeste li se ikada zapitali na koji način on određuje koje stranice će se prikazivati u rezultatima pretrage određenih pojmova?  Algoritam Googlea koristi niz parametara preko kojih određuje poziciju određene stranice za upit i na taj način svojim korisnicima servira rezultate koji su najbolji odgovor na njihov upit. Kako bi se i vaša web stranica rangirala što bolje na tražilicama, pomoći će vam SEO optimizacija. Više o tome što ona podrazumijeva i kako je odraditi donosimo u nastavku teksta.

Kvalitetan hosting internetskih stranica

Prilikom pokretanja web stranica postoji nekoliko stvari koje su neophodne da bi one bile dostupne na internetu. To su web domena, hosting internetskih stranica i u novije vrijeme SSL certifikat. Ove 3 stvari su temelj svake web stranice i bez njih je nemoguća njena dostupnost na internetu.  Kroz ovaj tekst fokusirat ćemo se na sam web hosting i kako odabrati kvalitetan, ali ćemo vas i upoznati s ostalim stvarima koje su bitne za web stranice.

Scroll to Top