Odmor u Dubrovniku

dubrovnik-2Prošetajte zidinama Dubrovnika

Uprkos sve većoj popularnosti Hrvatske kao poželjne turističke destinacije, ona je uspjela sačuvati ljepotu svoje obale. Od svojih iskonskih šuma preko veličanstvenih vodopada do istorijskih gradova, Hrvatska nudi turistima novi vid zanimacija koje se razlikuju od mnogih drugih odmarališta. Jedan od gradova koji posjeti na hiljade turista godišnje je i Dubrovnik.

Dubrovnik ima mnogo skrivenih blaga koji čekaju one turiste koji su voljni istraživati. Međutim, ako se odabere turistički paket koji sadrži usluge iskusnog vodiča neće biti potrebno mnogo istraživati.

Niti jedna posjeta Dubrovniku ne bi bila kompletna bez obilaska zidina koje se nalaze oko grada. Izgrađene između 13. i 16. vijeka i do dan danas netaknute, čine Dubrovnik poznatim u cijelom svijetu.

Osim zidina, predlaže se i posjeta tvrđavi Svetog Ivana koja sadrži pomorski muzej i akvarijum. Tvrđava Svetog Ivana datira iz 13. vijeka i nekoliko puta je nadograđivana. Tradicionalno je služila kao odbrana od pirata i drugih osvajača.

Zidine Dubrovnika

Dubrovačka katedrala Marijinog uznesenja je treća crkva po redu koja je izgrađena na tom mjestu. Prva crkva je izgrađenja u 6. vijeku da bi je u 12. zamjenila druga, a da bi i tu crkvu 1667. godine zemljotres srušio. Zadnja katedrala ima Ticijanovo uspeće na oltaru, a za 10 KN može se istražiti i riznica (u sklopu katedrale) koja sadrži različite relikvije kao i mošti Svetog Blaža.

Kneževa palata u gotičkom i renesansnom stilu je izgrađena u 15. vijeku, a sadrži veličanstvene ornamente koji mame poglede turista. Danas je palata pretvorena u muzej koji sadrži portrete, novčiće, nošnju i još mnogo stvari vezanih za istorijski razvoj Dubrovnika.

Odmor u Dubrovniku ne smije proći i bez odlaska na muzički i dramski festival koji se organizuje svake godine u avgustu. Festival se održava na 30 različitih mjesta – na tvrđavama oko grada i manastirima koji su u sklopu.

Za one koje žele provesti miran dan pravo rješenje je odlazak na maleno, nenastanjeno, ali zato prelijepo ostrvo Lokrum koje se nalazi na 700m od obale. Za vožnju od samo 10 minuta trajektom ovo ostrvo će pružiti nekoliko sati zabavnog lješkarenja na suncu i šetnje na nekoj od njegovih mnogobrojnih litica.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top