Koji su specijaliteti hrvatske kuhinje?

hrana-1Jednostavna hrana koja ostavlja bez daha

Za jednog turistu, probavanje hrane u drugoj državi može biti jako zabavno. Svaka država ima svoju kuhinju i jela po kojima je poznata, pa tako i Hrvatska. Koji su specijaliteti hrvatske kuhinje? 

Okolne države su imale uticaja na hranu u Hrvatskoj, pa su Italijani zaslužni za odlične pice i tjesteninu, Grci za pravljenje vina i Turci za jela od mesa od kojih je najpoznatija sarma (mljeveno meso u listu kupusa ili vinove loze).

Različitom hranom su u Hrvatskoj obilježeni i određeni praznici. Za vrijeme Božića mota se sarma i sprema pečena svinjetina, dok se za Uskrs kuvaju jaja, i jede šunka sa pogačom. Svježa riba, lignje i ostali morski plodovi iz Jadranskog mora su uvijek prisutni na meniju tipičnog Dalmatinca. Pripremljeni na različite načine, privlače turiste svojim mirisom već godinama. U Dalmaciji se hrana najčešće sprema kuhanjem, pečenjem ili ispod sača, na koji niko ne ostaje ravnodušan. Okolina mora je bogata maslinama i različitim začinima, kao što su ruzmarin, bosiljak i lovor, a svi oni se koriste u kuhanju. Restorani u Dalmaciji se nazivaju “konoba”, a osim hrane koju nude, tu je i poznata dimljena šunka, koja se uglavnom služi sa sirom i maslinama.

Iako je i Istra dio Dalmacije, pored ribe, koju obožavaju, tu je i domaća tjestenina. Najpoznatije vrste tjestenine su fuži i pljukanci. Osim ovoga, Istra je poznata i po tartufima- gljivama koje se nalaze u zemlji, a jedini način da se otkriju je uz pomoć pasa koji su istrenirani da ih nanjuše.

Svako ko posjeti Hrvatsku i ostrvo Pag, ima priliku probati sir sa Paga koji je pravljen od kozijeg i ovčijeg mlijeka. Stanovnici kažu da je tajni sastojak dobrog uskusa u vjetru koji duva sa planine Velebit koji je pomiješan sa solju iz Jadrana.

Hrvatska tradicionalna hrana

U kontinentalnom području Hrvatske je zastupljena hrana jače nutritivne vrijednosti, zbog dugih zima, koje su jako hladne. Jedan od načina grijanja u toku zime je i konzumiranje rakija – šljivovice, jabukovače, kruškovače, a sve one su pravljene uglavnom u domaćoj proizvodnji.

Još jedno poznato jelo su i ljute kobasice pravljene od svinjskog mesa – kulen.

Priče o hrani su uvijek bile interesantne i poučne, jer upravo iz priča o hrani se može naučiti mnogo o istoriji i kulturi jedne zemlje.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top