5 razloga zašto posjetiti Hrvatsku

Osjetite čari Hrvatske

Hrvatska graniči sa nekoliko zemalja što je čini odličnim odredištem za daljnju evropsku avanturu. Takođe je i nezaboravna destinacija koja ima mnogo toga da ponudi. Evo 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsku bez obzira na godišnje doba.

– Kao dokaz o bogatoj istoriji, Hrvatska ima 5 zaštićenih naslijeđa koji su od kulturne i istorijske vrijednosti. Najpopularnija je Dioklecijanova palata u samom srcu Splita. Kao što i samo ime govori, ova palata je izgrađena od strane rimskog imperatora Dioklecijana u 4. vijeku, kao luksuzno odmaralište i kao vojno utvrđenje. U sklopu se nalazi zadivljujuća katedrala kao i apartmani sa složenim fasadama koji su danas pretvoreni u šopove i kafiće. Takođe, u sklopu palate se nalaze i kule koje pružaju spektakularan pogled na Jadransko more kao i na druga utvrđenja.

plitvice

Druga istorijska naslijeđa se nalaze u Dubrovniku i Trogiru, zajedno sa bazilikom u Poreču kao i katedralom u Šibeniku, koju posjeti više hiljada turista u toku godine. Tvrđava Medvedgrad i amfiteatar u Puli su takođe    vrijedni za vidjeti.

Da bi se još bolje upoznala istorija Hrvatske savjetuje se obilazak muzeja koji su puni različitih atrakcija. Muzej koji se savjetuje posjetiti je Arheološki muzej u Splitu koji je najstariji u državi i sadrži kolekcije iz nekoliko era. Dvorac Trakošćan iz 13. vijeka je pretvoren u srednjovijekovni muzej, dok je stari dio Zagreba jedan veliki muzej koji je okružen zidinama i kaldrmisanim uličicama, a u sklopu se nalazi i nekoliko spomenika.  Obavezno se savjetuje i obilazak muzeja Mimara za sve umjetničke entuzijaste.

Osim zaštićenih mjesta, Hrvatska ima nekoliko značajnih prirodnih atrakcija, a jedna od njih je i Nacionalni park Plitvička jezera. Plitvice su savršeno mjesto za uživanje, sa svojih 16 jezera  predivnih boja, nekoliko pećina, predivnih planina i nekoliko vodopada, kao i različitog biljnog i životinjskog svijeta koji živi tu.

Hrvatska, zemlja predivne prirode

Razlog zbog kojeg mnogi ljudi dolaze u Hrvatsku su plaže od kojih su neke pješčane, a neke šljunčane. Jedna od popularnijih plaža je i Brela kao i plaže na ostrvima Rab, Cres, Brač, Korčula i Mljet. Takođe postoje i nudističke plaže, za ljubitelje naturalizma.

Hrvatska ima izvanrednu kuhinju, sa specijalitetima od kojih nastaje voda u ustima. Plate morske hrane su posebno popularne, a takođe je popularno i praseće pečenje i teleći odresci. Hrvatska je poznata po svojim vinima, ali i po rakijama ili voćnim brendijima.

Ovo je samo nekoliko razloga zbog kojih vrijedi posjetiti Hrvatsku i uživati u njenim blagodatima.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top