Put u Split – šta posjetiti

splitProšetajte ulicama Splita ovog ljeta

Split je bio Grčka kolonija prije nego što su Rimljani došli u ovaj dio svijeta. Kasnije su izgradili Dioklecijanovu palatu koja je njemu trebala služiti kao druga kuća jer je on prvi koji se povukao iz politike dobrovoljno. Kako su godine prolazile Split je počeo da se razvija oko palate, a bio je nezavisan do 1420. godine kada su ga osvojili Mlečani. Poslije toga Split je pratio istorijski razvoj koji je bio uobičajen za ovo područje. Danas je Split dio Hrvatske i zaštićen je UNESCO-m od 1979. godine. Osim uobičajne šetnje po ovom gradu, postoji još nekoliko mjesta koja se savjetuju posjetiti.

Put u Split – šta posjetiti? Svaki vodič preporučuje posjetu plaži Bačvicama, ali mnogi savjetuju da se ode u Kaštel koji ima 7 manjih sela (Kaštel Štafilić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica, Kaštel Sućurac). Ukoliko osoba ostane u nekom od ovih sela izbjećiće svu gužvu Splita, pogotovo ljeti. Lokalni autobusi spajaju ova sela sa Splitom, a vožnja traje 30 minuta. Sela su blizu jedna drugome pa je kratka šetnja obalom dovoljna da bi se došlo do drugog sela.

Osim Dubrovnika koji je grad sa posebnom pričom predlaže se i posjeta Trogiru. Trogir je dragulj koji je pomalo i zaboravljen, a osim toga i on je UNESCO-m zaštićen. Sam grad ima veliku koncentraciju palata, crkvi, kula i mnoštvo istorijskih elemenata koji su odlično sačuvani.

Posjeta Splitu i Dioklecijanovoj palati

Jedno od najtežih odluka za turistu kada dođe u Hrvatsku jeste koje ostrvo da posjeti. Hoće li to biti Krk, Hvar, Brač ili nešto četvrto? Brač i Hvar su udaljeni oko 1 sat od Splita, i oba ostrva su predivna sa mnogo plaža, ukusnom hranom i savršenim vremenom. Malo dalje nalazi se ostrvo Vis. Trajektom do Visa treba 2 sata i 20 minuta. Vis je uspavano ostrvo koje se bavi turizmom i proizvodnjom vina.

Oni koji se zasite vode uvijek se mogu zaputiti u unutrašnjost i posjetiti grad Mostar koji se nalazi u Bosni i Hercegovini. Mostar je mješavina Otomanskog carstva, Dalmacije i Italije. Osim poznatog Starog mosta u Mostaru, savjetuje se i posjeta Međugorju gdje se prikazala Djevica Marija.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top