Popularna mjesta u sjevernoj Dalmaciji

dalmacijaBiseri Hrvatske

Sjeverna Dalmacija u Hrvatskoj je idealno mjesto za odmor jer upravo ovaj dio ima mnogo toga da pruži i istoriju i zabavu i ljepotu.

Sjeverna Dalmacija obuhvata grad Zadar, obalno područje do Kvarnera pa do Splita i nekoliko ostrva koja se nalaze oko Zadra. Popularna mjesta u sjevernoj Dalmaciji su destinacija mnogima, evo i koja su to:

– Zadar glavni grad u sjevernoj Dalmaciji, a ujedno i istorijski grad. Zidine koje okružuju grad su i dalje postojane. U samom gradu postoji mnogo istorijskih zanimacija, a jedna od njih je i crkva Svetog Donata koju je izgradio još u 9. vijeku imperator Konstantin.

 

– Za razliku od drugih gradova na Jadranskoj obali, grad Šibenik nije rezultat rimske ili grčke kulture. On datira iz 11. vijeka kao jedan od najstarijih Slavenskih gradova na Jadranskoj obali. Svim turistima se savjetuje obilazak katedrale Svetog Jakova koja se nalazi u Šibeniku, koja je ujedno i proglašena kulturnim naslijeđem.

– Ostrva Kornati su ustvari grupa od 147 ostrva od kojih su mnogi i nenaseljeni. Arhipelag je proglašen nacionalnim parkom zbog svoje divlje ljepote i šljunčanih plaža. Istraživajući ovo područje brodom će dati najbolju sliku šta ustvari Kornati imaju i zbog čega su poznati. Turistima se savjetuje da vide svjetionike i fascinantni most koji povezuje ostrva Ugljan i Pasman za koji se ponekad kaže da je ulaz u Kornate.

– Nacionalni park Krka ima 7 vodopada uključujući popularni vodopad Skradinski Buk. Park čini dve trećine rijeka koja prolazi kroz kanjon, ulazi u jezera, formira brzake i onda u vodopade.

Posjeta gradovima sjeverne Dalmacije

– Nacionalni park Paklenica je prelijepo mjesto za pješačenje, vožnju bicikla ili penjanje.

Manita Peć pećina i Marasovići Etno kuća su mjesta koja vrijedi posjetiti kada se dolazi u ovaj nacionalni park.

Odmor u Hrvatskoj ne bi bio kompletan bez obilaska ostrva Pag. Ovo ostrvo je drugo najveće u Jadranskom moru i poznato je po svojim jakim vjetrovima, pravljenju čipke i Paškom siru. Kada se planira odmor u Hrvatskoj, savjetuje se i obilazak predivne sjeverne Dalmacije.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top