Razne vrste farova za auto

Farovi za auto spadaju u dio vozila o kojima mnogi vozači niti ne razmišljaju često, ali su jedna od vrlo važnih komponenti jer imaju važnu ulogu po pitanju sigurnosti vozača i putnika. Oni omogućavaju vozačima da vide put ispred sebe, posebno u uvjetima smanjene vidljivosti i pri vožnji noću, a u isto vrijeme da budu vidljivi drugim sudionicima u prometu. 

U njima se danas koriste razne vrste žarulja, a LED svjetla za auto su sve popularnija jer imaju brojne prednosti. U ovom članku ćemo istražiti sve o ovom dijelu auta, njihove prednosti i nedostatke, zakonske regulative, te savjete za pravilno održavanje kako bi osigurali maksimalnu učinkovitost i sigurnost.

Različite vrste farova za auto

Farovi za auto koje danas možete vidjeti na vozilima se mogu dosta razlikovati, ovisno o kojoj je vrsti riječ. Danas su tako najpopularnije dvije vrste:

  • Halogeni
  • LED

I jedna i druga vrsta nude odlično osvjetljenje, no svaka ima svoje prednosti i mane. Halogeni farovi za auto su jeftiniji za proizvodnju i koriste se već dugi niz godina na vozilima. No, troše dosta energije za rad pa nisu toliko učinkoviti i morat ćete ih češće mijenjati. 

LED svjetla za auto puno su učinkovitija
LED svjetla za auto nude bolje osvjetljenje i puno su učinkovitija.

LED varijanta se pokazala kao puno bolja opcija. LED svjetla za auto nude bolje osvjetljenje i puno su učinkovitija pa ih nećete trebati tako često mijenjati. Isto tako, maglenke za auto se danas također često oslanjaju na LED tehnologiju.

Halogena svjetla na autu

Halogena svjetla su najčešće korištena vrsta. Ona koriste žarnu nit unutar staklenog dijela koji je ispunjen halogenim plinom koji produžuje životni vijek žarulje i povećava svjetlosnu učinkovitost.

YouTube video
Maglenke za auto spadaju u rasvjetna tijela koje nećete tako često koristiti tijekom vožnje, ali su iznimno korisne i doprinose sigurnosti.

Ova svjetla su poznata po svojoj pristupačnosti i jednostavnosti zamjene.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top