Pazite da su vam ogledala za auto čista

Mnogi vozači brinu o izgledu svog automobila. Većina to čini zbog estetskih razloga jer žele da njihov limeni ljubimac lijepo izgleda. No, osim same estetike, čistoća auta je važna i iz sigurnosnih razloga. To se posebno odnosi na neke njegove dijelove. Primjerice, ogledala za auto su vrlo važna za sigurnost na cesti. Zato je vrlo važno da budu čista kako biste dobro vidjeli sve što se događa oko vas.

Isto tako, ako dođe do njihovog oštećenja, važno ih je što prije zamijeniti kako biste očuvali sigurnost pri vožnji.

Vanjska ogledala za auto

Vanjska ogledala za auto su ona na koje će većina vozača prva pomisliti. Nalaze se s bočne strane automobila i omogućuju vam da vidite što se događa sa svake strane, što je iznimno važno pri vožnji. Važno je napomenuti i da morate obratiti pažnju na „mrtvi kut“. Riječ je o prostoru u kojem se može nalaziti vozilo kada skrećete u lijevu ili desnu stranu. Zbog toga je vrlo važno da osim što pogledate u vanjska ogledala za auto prije skretanja i okrenute glavu u tu stranu kako biste provjerili da li se neko vozilo nalazi u tom mrtvom kutu.

vanjska ogledala za auto
Vanjska ogledala za auto služe za promatranje prometa iza, što olakšava upravljanje vozilom i čini automobil sigurnijim.

Neka ogledala za auto imaju i dodatni nastavak koji omogućuje da bolje vidite taj mrtvi kut, ali ako želite biti sigurni, najbolje je uvijek okrenuti i glavu u smjeru skretanja.

Unutarnji retrovizor kao važna stavka sigurnosti

Pod ogledala za auto se ubraja i unutarnji retrovizor. On se nalazi u svakom vozilu i omogućuje vam da vidite što se događa iza vašeg vozila. Riječ je o vrlo važnom dijelu i svakako se trebate naučiti da ga često provjeravate.

YouTube video
Kako zalijepiti retrovizor za šoferšajbu? // Zalijepiti unutarnje ogledalo za auto

Naime, gledanje u unutarnje ogledalo za auto može vas ponekad spasiti od sudara, ako vidite da se automobil iza vas neće stići zaustaviti pa se uspije pomaknuti i sl.

Tipski autodijelovi

Ogledala za auto spadaju u tipske autodijelove, odnosno razlikuju se od modela do modela vozila. Razlikuju se ovisno o mehanizmu otvaranja i zatvaranja, pa mogu biti:

  • Obična
  • Električna

Obična su ona koja se ručno preklapaju te su nešto jeftinija. Električna ogledala za auto su ona koja se preklapaju putem gumba u vozilu te su uglavnom nešto skuplja opcija. No, u svakom slučaju, prilikom kupnje, morate paziti da kupite ona odgovarajuća za vaš model auta.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top