Odlična preglednost pri vožnji automobila uz retrovizore

Retrovizor za auto može se promatrati kao iznimno važan dio zaslužan za dodatnu sigurnost pri vožnji. To je dio automobila koji vozaču pruža mogućnost pregleda vozila koja se nalaze iza njega, što je od iznimne važnosti za sigurnu vožnju. 

Bez njega, vozač bi bio nesiguran u većini prometnih situacija, što bi moglo dovesti do sudara. U ovom članku ćemo istražiti neke od najvažnijih činjenica o ovom dodatku za auto, uključujući oblike, postavljanje i održavanje.

Oblici retrovizora za auto

Retrovizor za auto dostupan je u dva glavna oblika: 

  • Unutarnji 
  • Vanjski

Unutarnji automobilski retrovizor nalazi se na sredini, malo desno iznad upravljača i pruža vozaču pregled svega što se događa sa stražnje strane. Vanjski automobilski retrovizor nalazi se na bočnim vratima i omogućuje pregled stražnjih bočnih strana. 

Dobra preglednost pri vožnji auta

Pravilno postavljanje retrovizora za auto je ključno za sigurnost vozača i drugih sudionika u prometu. Vanjski bi trebao biti postavljen tako da se vidi što više prostora sa svake strane auta, a unutarnji tako da se vidi što više prostora straga. 

Kod unutranjeg auto retrovizora je važno podesiti ga tako da vas ne zasljepljuju svjetla automobila koja vam dolaze straga, za što se uglavnom koristi posebna ručica na njemu.

Održavajte i čistite svoje retrovizore za auto

Održavanje retrovizora za auto je također vrlo bitna stavka. Trebali biste redovito provjeravati njihovo stanje, uključujući stanje stakla i nosača. Najčešći problem je prljavština koja se može nakupiti na staklu pa nećete dobro vidjeti. Zato biste svakako trebali je ukloniti kad je primijetite kako biste bili sigurni da odlično vidite. 

Unutarnji automobilski retrovizor pruža vozaču pregled svega
Unutarnji automobilski retrovizor nalazi se na sredini, malo desno iznad upravljača i pruža vozaču pregled svega što se događa sa stražnje strane.

Za čišćenje ne morate koristiti nikakva posebna sredstva, bit će dovoljno da ih obrišete pomoću neke mekane krpice.

Novi trendovi u auto industriji

S napretkom tehnologije u auto industriji, automobilski retrovizori se također poboljšavaju. Novi trendovi uključuju korištenje kamera umjesto klasičnih ogledala, što omogućuje širi pogled na stražnju stranu vozila i smanjuje slijepi kut. 

YouTube video
Auto kamera – recenzija unutrašnje retrovizor-kamere za snimanje vožnje

Korištenje kamera također smanjuje buku i vibracije koje klasični retrovizori za auto mogu proizvoditi tijekom vožnje. Također, korištenje kamera dodatno smanjuje otpor zraka i poboljšava aerodinamiku vozila. Zbog toga se neki vozači danas okreću ugradnji tih novih tehnoloških rješenja na svoje limene ljubimce, kako bi povećali sigurnost, ali kako bi i iskoristili sve te novitete koji su danas dostupni i koji olakšavaju korištenje vozila.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top