Računala su najkorisniji uređaji u svakom kućanstvu

Od kada su računala ušla u slobodnu prodaju, malo tko može zamisliti život bez njih. Dok su se još koristila isključivo stolna računala, cijela obitelj na računalu je tražila potrebne informacije, djeca su igrala igrice, a tinejdžeri preuzimali glazbu. 

Tehnologija napreduje, a s njom i računala, pa tako sada većina ljudi posjeduje svoj osobni laptop. Ipak, stolna računala još uvijek nisu izašla iz upotrebe, a jasno je da bez njih laptopa ne bi ni bilo pa je važno biti upoznat s time što je i kako radi najkorisniji uređaj u kućanstvu.

Što je zapravo računalo

Računalo je složeni uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih ili kontrolnih operacija koje se mogu izraziti u numeričkom ili logičkom obliku. Svako računalo sastavljeno je od mnogo dijelova koji obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije, a složeno međudjelovanje tih dijelova rezultira sposobnosti računala da obrađuje informacije. Konfiguracijski, računala i komponente čine jednu cjelinu. Tako se može istaknuti nekoliko komponenti:

  • Matična ploča
  • Procesor
  • Radna memorija
  • Grafička kartica
  • Uređaji za pohranu podataka
  • Diskovi
  • Napajanje 
  • Optički uređaj

Svako računalo sastoji se od hardvera, odnosno skupa opreme koji je zapravo fizička komponenta sustava i softvera, odnosno skupa uputa zbog koje hardver zapravo radi. 

Procesor kao mozak računala i matična ploča kao spojka 

Kada su u pitanju računala i  komponente, procesor je centralna komponenta računala koja je zaslužna za obradu većine procesa koji se odvijaju u njemu. On može imati različite brzine, a opisujemo ga i s brojem jezgri, odnosno brojem paralelnih instrukcija koje u isto vrijeme može odraditi. 

računala i komponente čine jednu cjelinu
Konfiguracijski, računala i komponente čine jednu cjelinu. Matična ploča je komponenta na koju se spajaju sve ostale komponente te ima najviše funkcionalnosti.

Matična ploča je komponenta na koju se spajaju sve ostale komponente računala te ima najviše funkcionalnosti. Zahvaljujući razvoju tehnologije, u današnje vrijeme većina je nekad zasebnih komponenti integrirana u matičnu ploču. Na matičnu ploču postavlja se i procesor pa je pri kupnji matične ploče važno znati koje procesore podražava.

Grafička kartica kao najvažnija stavka gamerima

Ako govorimo o igrama, računala i komponente moraju biti dobro usklađeni. Grafička kartica je komponenta koja je zadužena za obradu grafičkih procesa. Ona je opremljena zasebnim, specijaliziranim procesorom za ovu namjenu te ima zasebnu radnu memoriju. 

YouTube video
Ako govorimo o računalima i komponentama, grafička kartica je komponenta koja je zadužena za obradu grafičkih procesa.

Neke matične ploče dolaze s već integriranom grafičkom karticom, ali ukoliko na svom računalu želite posebno kvalitetnu grafiku, grafičku je karticu potrebno kupiti zasebno, odnosno kao zasebnu komponentu. Takva složena računala i snažne komponente omogućuju igranje i najzahtjevnijih igara.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top