Važnost blatobrana za auto

Možda na prvi pogled se čine kao beznačajni dio auta, blatobrani su ipak koristan dodatak. Imaju ga svi automobili i nalaze se smješteni oko svakog kotača te sprječavaju da blato ostane ispod njih. Kada ih automobili ne bi posjedovali, blato koje se nakupi na kotačima tijekom vožnje bi letjelo posvuda te bi tako moglo oštetiti druge automobile, ali i pogoditi sve ostale koji se zateknu u blizini auta.

Riječ je o dijelu koji nećete morati često mijenjati, a mnogi vozači ih neće nikada morati promijeniti. No, s vremenom se na njima može nakupiti jako puno prljavštine koja ih može dosta uništiti pa će biti potrebna njihova zamjena. Isto tako, ponekad ih hrđa može uništiti.

aluminijasti blatobrani
Blatobrani se možda na prvi pogled se čine kao beznačajni dio auta.

Od čega se izrađuju blatobrani

Blatobrani na današnjim automobilima su uglavnom izrađeni od dvije vrste materijala:

  • Plastike
  • Aluminija

Oba materijala su se pokazala kvalitetna te se zato i najviše koriste. Još ranije su se koristili i čelični blatobrani na autu, no oni su bilo nešto skuplji za proizvodnju i nisu toliko dugo trajali pa je većina proizvođača odustala od njihove proizvodnje i ugradnje.

Danas se ipak najviše koriste plastični automobilski blatobrani zato što je njihova proizvodnja jeftinija, a plastika je dovoljno kvalitetna da izdrži dugi niz godina.

Redovito uklanjajte prljavštinu i sol s auta

Kako biste osigurali da vam blatobrani na autu traju što duže, potrebno je da redovito uklanjate svu prljavštinu koja se nakuplja ispod blatobrana, a zimi je potrebno ukloniti sol. Naime, zimi se sol posipa po cesti kako ne bi dolazilo do klizanja automobila, a ta sol često s kotača završi na unutarnjem sloju blatobrana te ga nagriza.

Zato je dobro svaki put kad perete automobil, dobro oprati taj unutarnji dio kako biste maknuli svu prljavštinu i kako bi vam blatobrani što dulje trajali.

YouTube video
Tipski dio automobila su i blatobrani.

Tipski dio automobila

Blatobrani spadaju u tipski dio automobila. To znači da se razlikuju od modela do modela automobila te da prilikom kupnje morate paziti da kupite odgovarajući model, inače ih nećete moći postaviti. Kupujete li ih online, putem neke web trgovine koja prodaje autodijelove, podatke za koji točno model automobila ćete uvijek pronaći jasno istaknut.

Kupujete li ih pak u nekoj lokalnoj trgovini, uvijek možete prodavaču reći koji točno model automobila imate te će vam on pronaći odgovarajuće blatobrane koje tada možete postaviti na svoj auto. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top