Posjeta Plitvičkim jezerima

plitvicePlavi dragulji Hrvatske

Hrvatska postaje jedna od popularnijih zemalja Evrope koja se savjetuje posjetiti. Graniči sa Slovenijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom i ima izlaz na Jadransko more. Međutim, more nije jedina voda koja se može istražiti u Hrvatskoj. Iako će neki avanturisti primarno posjetiti Hrvatsku zbog morskih avantura, Hrvatska ima i poznata Plitvička jezera koja su smještena blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Jezera ima 16, a Plitvice su naziv dobile po svojim jezerima. Za sve ljubitelje šetnje i uživanja u prirodi Plitvička jezera su pravo mjesto za posjetiti. Na jezerima ima mnogo putića koji dozvoljavaju da se šeta iznad vode, dok voda protiče ispod nogu. Iako se ovdje ne preporučuje plovidba koja je i nemoguća, ovdje postoje vodopadi koji će svakog turistu ostaviti bez daha. Ovi vodopadi nose vode iz jednog jezera u drugo, a putići su dizajnirani tako da posjetioci mogu što bolje vidjeti taj predivni proces.

Jezera predivnih boja

Jedna od glavnih karakteristika Plitvičkih jezera je njihova boja. Postoji mnogo fotografija na internetu koje mogu dati ideju kako to sve izgleda, ali ništa nije bolje od uživo gledanja boje tih jezera. U zavisnosti od dubine jezera, boja varira između svijetlo plave do tamno plave i zelene. Zajedno sa bijelim vodopadima, ovo daje prekrasnu sliku koju mnogi žele ovjekovječiti.

Za ljubitelje šetnje, putevi koji kruže po jezerima i pokraj njih su u dužini od 8 km. Jezera su u Svjetskoj baštini najviše zbog svojih jedinstvenih karakteristika. Brane koje dijele jezera su od sedre koja je ujedno nastala i prirodnim putem, a sedra raste svake godine u određeno doba.

Za sve ljubitelje šetnje savjetuje se posjeta Plitvičkim jezerima. Kada se istraže gornja i donja jezera, shvatiće se zašto su ona dragulji koje Hrvatska nudi svojim turistima.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top