Biciklom kroz Hrvatsku

Vožnjom bicikla upoznajte HrvatskuUsudite se i vi na ovakav način putovanja

Ukoliko imate avanturističkog duha i još vozite bicikl, sigurno ste razmišljali o nekom proputovanju. To može biti odlazak do prvog obližnjeg grada ili čak obilazak čitave države. Ako se ipak odlučite za ovo drugo, pred vama stoje mjeseci i mjeseci pripreme.

Prvo što morate znati da odlazak na tako dugo putovanje može psihički djelovati na vas. Morate biti spremni na sve što se može desiti dok ste na biciklu ili kraj njega.

Da biste krenuli biciklom kroz Hrvatsku, morate se fizički spremiti. Vozite bicikl svakodnevno, tek kada vaša jednodnevna vožnja bude preko 150km spremni ste za put. Svakodnevnu vožnju možete kombinovati sa trčanjem, sve u cilju postizanja bolje kondicije i izdržljivosti.

Drugo što vam treba je bicikl. To može biti i neki jeftiniji bicikl, najbitnije da je ispravan. Sve u detalje morate ispregledati na njemu (ako ne vi, neko ko se razumije), nabavite svu opremu koja bi se mogla pokvariti u toku puta, ponesite različite alate i naravno morate imati dobar sic. Obavezno stavite blatobrane, sigurno ne želite biti mokri i blatnjavi.

Kada putujete biciklom van grada, morate nositi kacigu. U toku noći poželjno je da nosite signalni prsluk i upalite reflektirajuća svjetla.

hrvatska-kamp

Ako sa sobom nosite hranu, dovoljno je da imate zalihe za jedan dan. Svježe vode u svakoj prilici dopunite, jer nikad ne znate gdje bi mogli doći i ne naći vode. Sa sobom ponesite energetske pločice, čokoladice, voće sve što vam može povratiti snagu u kratkom roku i izbjegavajte jesti tešku hranu.

Potrebno vam je:

  • Vreća za spavanje i šator
  • Pribor za jelo
  • Sredstva za ličnu higijenu (mini pakovanja)
  • Sredstva za dezinfekciju, flasteri, toalet papir, vlažne maramice
  • Baterijska lampa
  • Sunčane naočale
  • Kabanicu
  • GPS, karta puta, ili smartphone
  • Pumpa

U toku planiranja rute, gledajte da se vozite po lokalnim putevima, a izbjegavate velike prometne saobraćajnice. Ako budete vozili ljeti, najbolje bi bilo da vozite ujutro ili predveče, da bi izbjegli vrućine.

Da putujete sami, nije preporučljivo. Najbolje kad bi išli u paru s nekim ko je trenirao kao i vi i posjeduje dovoljno kondicije da ne zaostaje za vama. Poslije svih savjeta, jedino preostaje da vam zaželimo sretan put.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top