Hodočasnička mjesta u Hrvatskoj

komiza-hrvatskaPosjeta hodočasničkih mjesta

Hodočašće je vjersko putovanje na mjesta rođenja ili umiranja svetaca, kao i na mjesta ukazivanja svetaca ili mjesta gdje je religija utemeljena. Na području Hrvatske postoji nekoliko hodočasničih mjesta, a to su:

  • Marija Bistrica
  • Sinj
  • Aljmaš
  • Trsat
  • Međugorje

Svetište Marija Bistrica je najpoznatije Hrvatsko svetište koje privlači vjernike iz cijelog sveta na molitvu. Nalazi se u Krapinsko – Zagorskoj županiji na 40km od grada Zagreba. U 15. vijeku kip Majke Božje Bistričke je premješten u crkvu u Mariji Bistrici zbog opasnosti od Turaka i od tada nije mican. Svetište godišnje posjeti više od 700 000 posjetitelja.

Povodom praznika Velike Gospe u Sinju se skupi preko 10 000 hodočasnika iz drugih gradova. U istoriji je zapamćena bitka 1715. godine gdje su Turci palili i osvajali Sinj dok se Gospa nije prikazala, i od silnog straha oni su pobjegli. Od tada se Sinjani, a i drugi, mole Gospi. U spomen na taj događaj u Sinju se održava Sinjska alka.

Jedno od najstarijih i najposjećenijih Gospinih svetišta jeste Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu. Svetište je u toku zadnjeg rata uništeno, a među ostacima pronađen je kip Gospe koji se od 2003. godine nalazi u novoj crkvi. Svetište u toku godine posjeti više od 100 000 vjernika i turista.

Najstarije svetište u Hrvatskoj se nalazi u Trsatu. Prenosom nazaretske kućiće iz Svete zemlje u Trsat 1291. godine i nestajanjem kućice koja će se kasnije pojaviti u Italiji, Hrvatski knezovi su podigli crkvicu. Papa Urban V. je podario sliku Majke Božije sa malim Isusom neutješnim hodočasnicima. Na dan Velike Gospe mnogi vjernici dolaze da se mole, a osim iz Hrvatske dolaze i iz različitih dijelova svijeta.

Posjetite hodočašća u Hrvatskoj

Međugorje je hrvatsko svetište koje se nalazi u Bosni i Hercegovini. 1981. godine šestoro djece iz Međugorja na brdu Crnica vidjelo je bijelu pojavu sa djetetom u rukama, ukazala im se Gospa. Od tada, njih šestoro ima ukazanje svake godine na određen dan. Svetište je do sada posjetilo preko milion hodočasnika, vjernika, bogatih i siromašnih, zdravih i bolesnih iz cijelog svijeta.

Na hodočasnička mjesta u Hrvatskoj odlaze mnogi da se mole za oprost svoje duše, za ozdravljenje i za mir u svijetu. Ukoliko imate priliku da posjetite vama najbliže svetište obavezno to uradite. Osjećaj mira koji ćete osjetiti poslije hodočašća potaknuće vas da opet odete.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top