Koji sve muzeji se nalaze u Zagrebu?

zagreb-hrvatska-muzejNajposjećeniji muzeji u Zagrebu

Zagreb je grad sa preko 700 000 stanovnika i bar 15 muzeja koji će vas zainteresovati, a koji sadrže različita bogatstva od Zagrebačke mumije preko slika Franciska de Goje, Rembranta i Velaskeza. Evo koji sve muzeji se nalaze u Zagrebu:

Etnografski muzej osnovan je 1919. godine. Ima približno oko 80 000 predmeta koji predstavljaju etnografsku baštinu Hrvatske. Muzej posjeduje i zbirku rariteta iz Afrike, Azije, Latinske Amerike, Australije i Okeanije.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti osnovan je 1952. godine. Smatra se prvim muzejem naivne umjetnosti u svijetu. Muzej posjeduje oko 5000 umjetnina: skulptura, slika, crteža, grafika hrvatskih ali i poznatnih svjetskih umjetnika.

Lovački muzej osnovan je 1954. Posjeduje preko 2000 predmeta, uglavnom trofeja s područja Hrvatske, atipičnih trofeja i anomalija. Posjeduje zbirku ptica i ptičijih jaja. Osim toga, ima i zanimljivu zbirku lovačkog oružja koju svakako treba pogledati.

Hrvatski prirodoslovni muzej je nastao 1986. Sadrži preko 250 000 primjeraka raspodjeljenih u raznovrsne zbirke. Muzej posjeduje zbirku minerala i stijena iz cijelog svijeta. Osim toga, u muzeju se nalazi zbirka krapinskog pračovjeka, najznačajnija zbirka neandertalaca na svijetu, te zbirke vrsta predstavnica faune Hrvatske, zbirke endema i zbirka egzotičnih vrsta. U muzeju se nalazi oko 30 000 naslova vezanih za prirodne nauke.

Muzeji u Zagrebu

Muzej Mimara je osnovan 1980. godine, a za javnost otvoren 1987.godine. Puno ime muzeja je “Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara”. Muzej sadrži oko 3750 umjetnina urađenih različitim tehnikama i materijalima. U muzeju se još nalazi i oko 450 slika slavnih slikara (Rafaelo, Velaskez, Rubens, Rembrant, Goja). Osim slika i skulptura, u muzeju se nalazi zbirka stakla, zbirka umjetnina Dalekog Istoka.

Tehnički muzej osnovan je 1954. godine. Muzej sadrži preko 6000 predmeta iz Hrvatske i inostranstva. Od odjela transformacije energije koji prikazuje dobijanje i pretvaranje svih vrsta energije do odjela geologije, rudarstva i nafte, sve do modela prvih umjetnih satelita, orbitalnih stanica i svemirskih brodova. Muzej još posjeduje planetarijum, apisarij i rudnik (model rudnika dugačak 300m) i kabinet Nikole Tesle.

Najstariji muzeji

Arheološki muzej osnovan je 1864. godine. Muzej ima približno 460 000 predmeta koji su razvrstani u odgovarajuće kategorije. Praistorijska, antička, srednjovjekovna, egipatska i numizmatička zbirka obećava vam nezaboravan doživljaj u muzeju. Osim različitih zbirki, muzej posjeduje više od 50 000 naslova stručne arheološke i slične literature.

Muzej za umjetnost i obrt  koji je osnovan je 1880. godine. Muzej posjeduje 100 000 predmeta, te 19 raznovrsnih zbirki: namještaj, metal, slikarstvo, vajarstvo, satovi, fotografija i fotografski pribor, muzički instrumenti, grafički dizajn, bjelokost, štamparstvo i knjigoveštvo, oslikana i tiskana koža, devocionalije, pribor za pušenje te igračke.

Osim navedenih muzeja, u Zagrebu možete posjetiti i Tiflološki muzej, Muzej prekinutih veza, Muzej savremenih umjetnosti i Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top