Filmski festivali u Hrvatskoj

Postanite obožavalac filmskih festivala

Ako ste ljubitelj filmova, onda sigurno volite i posjećujete filmske festivale, a ukoliko ne, onda je vrijeme da to promjenite. Pripremili smo vam listu festivala u Hrvatskoj koji će vas sigurno zainteresovati da ih posjetite.

Najstariji filmski festival u Hrvatskoj je utemeljen 1954. godine u Puli. Kako su godine prolazile on je mijenjao ime, da bi na kraju bio nazvan „Festival igranog filma u Puli“ (Pula film fest). Festival je takmičarskog karaktera i ostvaruje preko 70 000 posjeta u 15 dana.

Jedan od starijih festivala je „Animafest“ koji se održava u Zagrebu od 1972. godine. Festival se održava svake godine, a od 2005. godine uvedena je kategorija dugometražnih filmova koji se takmiče samo kada su neparne godine, a kratometražni na parne. Ako ste ljubitelj animacije ovo je festival za vas.

„Dani hrvatskog filma“ je festival koji je osnovan 1991. godine u cilju promocije i predstavljanja hrvatske filmske produkcije. Ovaj festival je takmičarskog karaktera različitih kategorija i sa mnogo nagrada. Održava se u Zagrebu.

Hrvatski festival jednominutnih filmova održava se od 1993. godine u Požegi. Kao što i samo ime festivala govori, radi se o filmovima u trajanju od jedne minute. Ovaj festival je jako popularan, jer pruža priliku producentima amaterima koji imaju ograničen budžet.

Posjetite festivale filma u Hrvatskoj

„Motovun film festival“ nastao je 1999. godine u Motovunu. Na festivalu se prvenstveno prikazuju filmovi nezavisne produkcije i oni koji su nastali u malim kinematografijama. Osim Hrvatskih filmova, na festivalu učestvuju i fimovi iz međunarodne ponude. Bez VIP-a i glamura, ovaj festival privlači producente godinama.

Zagrebački filmski festival osnovan je 2003. godine. Festival je međunarodnog karaktera i osim nagrada, najboljima se dodjeljuju i novčana sredstva. Festival je podjeljen u tri kategorije: dugometražni igrani film, kratkometražni igrani film i dokumentarni film.

„ZagrebDox“ je festival dokumentarnih filmova nastao 2004. godine. Festival potiče saradnju između zemalja Jugoistočne Europe sa ciljem da se reditelji upoznaju, razmjenjuju iskustva i popričaju o planovima za nove projekte, jer je toga najviše nedostajalo. „ZagrebDox“ je festival međunarodnog karaktera.

„Međunarodni Dubrovnik film festival“ nastao je 2003. godine. Festival je takmičarskog karaktera i podjeljen je u tri kategorije: igrani, dokumentarni i kratki film.

„Trash film festival“ održava se u Varaždinu od 2006. godine. Na festivalu se ne prikazuju dokumentarni filmovi i drame već samo filmovi zabavnog karaktera: horori, sf, borilački…Glavna nagrada je Zlatna motorka, a festival je međunarodnog karaktera.

Za svakog po nešto

Filmski festivali u Hrvatskoj su različitih karaktera koji, osim dobrih nagrada, imaju i dobru posjećenost jer karte za projekcije nisu skupe, a vama se pruža prilika da vidite jedinstvene filmove različitih tema i da čujete od redatelja lično kako i zašto je nastao film. Nadamo se da smo vas dovoljno zainteresovali da pružite šansu nekom od ovih festivala.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top