Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

brioni_1Prirodne ljepote pod zaštitom države

Nacionalni parkovi su zaštićeni prostori sa predivnom i netaknutom prirodom. U nacionalne parkove su svrstani svi prostori koji su nastali prirodnim putem, bez ljudskog miješanja. Osim toga, u nacionalne parkove se svrstavaju i parkovi prirode koji imaju floru i faunu specifičnu za taj kraj. U Hrvatskoj postoji osam nacionalnih parkova.

Najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj jesu Brijuni. Brijuni se sastoje od dva velika ostrva (Mali Brijun i Veliki Brijun) i jedanaest manjih ostrva. Davne 1893. godine austrijski industrijalac kupuje Brijune i od njih pravi turističku atrakciju- samo birane životinje su dovedene na ostrvo, a tamošnji vinogradi specijalnih sorti i do dan danas daju bogat rod. Isušivanjem močvara, građenjem hotela, golf i teniskih terena, Brijuni su privukli svjetsku pažnju. Brijuni su, takođe, bili ljetna destinacija Josipa Broza Tita koji je tamo dovodio istaknute političare.

Nacionalni park Kornati čine 89 manjih i većih ostrva. Najpoznatija atrakcija ovih ostrva su Kornatske krune, koje su nastale pomjeranjem tektonskih ploča. Danas na njima žive mnogobrojne životinjske vrste, dok ljudima penjanje i odlazak na njih nije dozvoljen. Iako nije dopušteno penjanje po krunama, postoje označeni vidikovci koji svakog posjetioca ostavljaju bez daha. Osim atrakcija na ostrvima (koja su privatno vlasništvo) svakodnevno je organizovana i podvodna posjeta grebenu.

Na rijeci Krka, blizu Šibenika, nalazi se i nacionalni park Krka, poznat po velikom broju jezera, vodopada i nedirnute prirode. Park je u početku više bio namjenjen rekreativnom dolasku i istraživačkom radu, ali prilivom turista sa vremenom postao je turistička atrakcija. Ukoliko ste ljubitelj pećina, oko parka i u parku ih se nalazi oko pedesetak. Osim pećina, očaraće vas biljni i životinjski svijet koji je jako bujan i raznovrstan.

Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj je Mljet. Proglašeno 1960. godine nacionalnim parkom, ovo ostrvo osim bujne prirode krase i slatko – slana jezera. Ono što privlači turiste je Odisejeva jama koja je nastala tako što se odlomio dio pećinskog stropa pa gledajući sa visine izgleda kao jama koja je napunjena vodom.

plitvice1

Na Velebitu se nalaze dva nacionalna parka – Paklenica i Sjeverni Velebit. Najatraktivnija mjesta turistima su kanjoni Velika Paklenica i Mala Paklenica. Kanjoni su kršnog reljefa pa možete vidjeti dosta rupa, pećina i mnoštvo zanimljivih geomorfoloških oblika. Iako ima dosta krša, biljni svijet je zadivljujući. Šume koje krase park su glavni razlog zašto je ovaj dio dobio titulu nacionalnog parka. Na sjevernoj strani Velebita pored botaničkog vrta koji krasi ovaj park, nalazi se i Lukina pećina koja jedna od najdubljih pećina na svijetu, pa je prava poslastica za ljubitelje speleologije.

U Lici se nalazi nacionalni park Plitvička jezera. Rijeka Korana formirala je dvadeset jezera, a plavo tirkizna boja jezera privlači turiste iz cijelog svijeta. Osim jezera, vodopadi i bujna flora predstavljaju atrakciju ovog parka.

Prirodnu vezu između Alpa i balkanskih planina predstavlja nacionalni park Risnjak koji se nalazi u Gorskom Kotaru. Osim vegetacije koja krasi ovaj park, u parku možete naići i na zvjeri kao štu su ris, vuk i medvjed. U sklopu parka nalazi se i izvor rijeke Kupe.

Prirodna blaga

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj su bogati bujnom florom i faunom, a posebno endemskim vrstama koje ćete samo tu vidjeti. Ostrva, plaže i more oduševljava turiste koji se uvijek vraćaju nazad da upiju još ljepote.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top