Rivijera Omiš

omis-krkProvedite svoje ljeto na predivnoj obali Jadrana

Rivijera Omiš je jedan jako interesantan dio Hrvatske obale. Proteže se od Omiša pa do grada Pisak. Glavni grad ovog dijela je Omiš koji ima jako bogatu i zanimljivu istoriju. Najinteresantniji dio su definitivno Omiški gusari zbog kojih se nekoliko puta i rat vodio. Svaki sporazum sa gusarima je bio kratkog vijeka, što je mnoge ljutilo.

Omiški gusari su koristili brodove koji su se zvali Omiške strijele. Kako bi bili što uspješniji u pljačkanju i bježanju, oni su sagradili i podvodni zid koji se nalazio u koritu rijeke Cetine. Zid je bio prilagođen njihovim brodovima, a svako ko ih je pokušao pratiti bi se nasukao na zid. Uskoro su napravili i savez sa gorštacima iz Poljice pa su bili sigurni da ih niko neće napasti sa obale u toku njihovih morskih pljačkanja.

Upoznajte Omiš i njegova kulturna naslijeđa

Omiš ima jako mnogo istorijskih spomenika, evo i koji su to:

– Crkva Svete Eufemije iz 6. vijeka

– Tvrđava Mirabella iz 13. vijeka

– Tvrđava Fortica iz 15. vijeka

– Crkva Svetog Duha iz 15. vijeka

– ostaci starog groblja iz 16. vijeka

– Franjevački samostan iz 18. vijeka

Na desnoj obali rijeke Cetine nalazi se mnogo mjesta od istorijskog značaja. Crkva Svetog Petra koja je napravljena u 10. vijeku, 1750. godine osniva glagoljaško sjemenište. Duž obale nalazi se mnoga zanimljiva mjesta: Nemira, Ruskamen, Lokva Rogoznica, Medići, Mimice, Marušići i Pisak. Omiška rivijera se prostire na 20 kilometara duž Jadranske obale. Sastoji se od mnogo pješčanih i šljunčanih plaža, zaliva i strmih litica, a sve to je okruženo kristalno čistim morem.

Omiš je poznat i po tradicionalnom festivalu „Dalmatinske klape“. Za one željne adrenalina, kajak i rafting na brzacima rijeke Cetine predstavlja pravi izazov, a može se popeti i na kanjon i paraglajdingom uživati u panorami Omiša.

Duž rivijere je veliki izbor smještaja od hotela pa do privatnih apartmana. Prema tome, Omiš ima sve što jednom turisti treba da lijepo i nezaboravno provede svoje dane odmora.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top