SSL certifikat će osigurati povjerenje korisnika

Danas se jako veliki dio komunikacije obavlja putem interneta. Sve je više onih koji sve informacije traže putem interneta, ali i koji sve više koriste internet za kupnju. Korisnicima koji vole kupnju putem interneta važna je sigurnost web trgovine od koje naručuju, odnosno žele biti sigurni da im netko neće ukrasti podatke koje šalju, kao što su primjerice broj kreditne kartice i dr.

U svrhe zaštite koriste se razni alati, ali kao neka primarna zaštita ističe se SSL certifikat. Može se jednostavno ugovoriti putem različitih tvrtki i dostupne su različite vrste. 

SSL certifikat čini vaše online transakcije i komunikaciju sigurnijom tako da štiti vaše podatke od potencijalnih napadača.

Šta je SSL certifikat

SSL certifikat na internetu je kriptografski protokol koji omogućava sigurnu komunikaciju između korisnika i web servera na kojem se nalaze web stranice. To je skraćenica od Secure Sockets Layer. Zapravo, to je digitalna potvrda koja se izdaje od strane određene organizacije (Certificate Authority – CA) i koristi se za šifriranje podataka koji se prenose između korisnikovog računala i web servera. 

SSL certifikat čini vaše online transakcije i komunikaciju sigurnijom tako da štiti vaše podatke od potencijalnih napadača koji bi mogli presresti komunikaciju i dokopati se vaših osjetljivih podataka.

Dvije vrste ključeva za šifriranje podataka

SSL certifikat koristi dvije vrste kriptografskih ključeva:

  • Javni ključ
  • Privatni ključ 

Kada korisnik pristupi web stranici koja posjeduje internetski SSL certifikat, web server šalje javni ključ korisnikovom računalu. On se koristi za šifriranje podataka koje korisnik šalje prema web serveru. 

Samo web server ima odgovarajući privatni ključ koji je potreban za dešifriranje tih podataka. To osigurava da čak i ako neko uspije presresti komunikaciju, neće biti u mogućnosti pročitati šifrirane podatke.

YouTube video

Brojne prednosti certifikata na internetu

SSL certifikat na web stranici je važan iz nekoliko razloga:

  • Sigurnost podataka – štiti osjetljive informacije korisnika, kao što su lozinke, brojevi kreditnih kartica i osobni podaci, od potencijalnih napadača 
  • Poboljšava SEO – pretraživači bolje rangiraju web stranice sa SSL certifikatima, a to može povećati vidljivost vaše web stranice i privući više posjetitelja
  • Povećava povjerenje korisnika – kada korisnici vide da vaša web stranica koristi SSL certifikat, osjećaju se sigurnijim i skloniji su da obave transakcije ili ostave osobne podatke

Imate li web trgovinu, onda je posjedovanje SSL certifikata gotovo nužno jer ćete time potencijalnim kupcima dati do znanja da vam je stalo do njihove sigurnosti, tako da to svakako ugovorite.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top