Domena HR idealna je za pokretanje web stranice

Što je internet domena?

Mnogi ljudi koji tek kreću u stvaranje internet stranice, nisu upoznati s nekim osnovnim pojmovima. Internet domena je web adresa stranice, tj. poveznica preko koje posjetitelj dolazi do nje. Domena HR je najpopularnija zbog svoje ekstenzije, koja je namijenjena stranicama u Hrvatskoj. Sama domena nema nikakve tehničke specifikacije i o njoj ne ovisi koliko će se stranica brzo učitavati ili hoće li biti dostupna u svakom trenutku. Domena je isključivo poveznica sa serverom, koji se naziva web hosting.

Ekstenzije domene

Kod odabira domene morate izabrati naziv domene te ekstenziju. Naziv birate sami i on može biti bilo koja riječ ili skup riječi, dok ekstenzije birate od ponuđenih. Najpoznatije ekstenzije na internetu su:

  • .com
  • .net
  • .org
SSL certifikat
SSL certifikat brine o sigurnosti web stranice i podataka koji se unose na njoj.

Bitno je napomenuti da su domene unikatne i da ako je neka domena registrirana, vi morate birati drugi naziv ili neku slobodnu ekstenziju. Zbog toga danas postoji velik broj ekstenzija domena, jer je sve više stranica online i poznatih riječi zauzeto kod domena .com ili .net. 

YouTube video

SSL certifikat za sigurnost web stranice

Još jedna veoma bitna stvar koju morate zakupiti u današnje vrijeme je SSL certifikat, koji brine o sigurnosti web stranice i podataka koji se unose na njoj. Iako je prije nekoliko godina SSL bio obavezan isključivo za web trgovine i stranice gdje su se upisivali neki važni podatci (npr. brojevi kartica), danas je postao standard na internetu i stranice koje nemaju certifikat SSL se:

  • lošije rangiraju na tražilicama
  • blokiraju kod web browsera nekih ljudi

Zbog toga je SSL certifikat izuzetno važan i neophodan za svaku web stranicu. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top