Kvalitetan hosting internetskih stranica

Prilikom pokretanja web stranica postoji nekoliko stvari koje su neophodne da bi one bile dostupne na internetu. To su web domena, hosting internetskih stranica i u novije vrijeme SSL certifikat. Ove 3 stvari su temelj svake web stranice i bez njih je nemoguća njena dostupnost na internetu. 

Kroz ovaj tekst fokusirat ćemo se na sam web hosting i kako odabrati kvalitetan, ali ćemo vas i upoznati s ostalim stvarima koje su bitne za web stranice.

Internet domena

Prva stvar koju morate registrirati prije pokretanja stranice je domena. Ona predstavlja adresu vaše stranice na internetu i bez nje je nemoguće korisnicima da je posjete. Svaka domena je unikatna i zbog toga morate odabrati naziv koji još nije registriran. Kroz povijest je ovaj korak bio znatno lakši, jer na internetu nije postojalo puno stranica, no danas je velik broj domena već zauzet. 

Hosting internetskih stranica
Hosting internetskih stranica predstavlja server koji je stalno povezan s internetom i na kojem se nalaze svi podatci vaše web stranice.

Zbog toga se ljudi često okreću ka nekim manje poznatim domenama od ekstenzije .com, na kojoj je većina popularnih i smislenih riječi već registrirana. Također, za web stranice koje su namijenjene određenoj državi možete birati nacionalne ekstenzije domena, poput .hr domene. Kada odaberete domenu, sljedeća stvar koju morate imati je hosting internetskih stranica, koji je zaslužan za sve podatke koji se nalaze na stranici.

Što je web hosting?

Hosting internetskih stranica predstavlja server koji je stalno povezan s internetom i na kojem se nalaze svi podatci vaše web stranice. On je zaslužan za cijeli sadržaj i domena predstavlja samo vezu koja korisnika povezuje s njim.  U prijevodu, o hostingu ovisi:

  • koliko će se vaša web stranica brzo učitavati
  • koliko posjetitelja možete primiti u jednom trenutku
  • hoće li stranica biti dostupna na internetu u svakom trenutku

Zbog toga je hosting web stranice iznimno bitan i neophodno je da odaberete kvalitetan, koji će omogućiti da je vaša internet stranica u svakom trenutku dostupna posjetiteljima.

YouTube video

Hosting paketi

Jedna od stvari na koju ćete naići kod popularnih registra koji nude hosting internetskih stranica su razni paketi. Za razliku od domena koji predstavljaju isključivo vezu između posjetitelja i stranice, hostinzi imaju mogućnosti, tj. o njima ovise tehničke karakteristike stranice. Zbog toga morate odabrati dobar paket, koji će zadovoljiti sve vaše potrebe, ali isto morate paziti da ne odaberete paket koji ćete previše plaćati, a nije vam potreban. 

Za web stranice koje ne broje puno posjetitelja i nemaju previše sadržaja najbolji izbor su jeftini, starter hosting paketi. S druge strane, ako imate web stranicu koju na dnevnoj bazi posjećuje velik broj korisnika i ima puno sadržaja, tada morate odabrati nešto skuplji paket.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top