Hosting web stranica je izratito popularna usluga

Usluga smještaja web stranica na nekom serveru naziva se hosting web stranica. Onaj tko se ne razumije toliko dobro u to kako stvari na internetu funkcioniraju, vjerojatno bi razmišljao o tome zašto uopće plaćati za neku takvu uslugu. Naime, netko bi možda mislio da web stranice može jednostavno spremiti na svoje računalo. No, to bi značilo da bi računalo trebalo biti stalno spojeno na internet i i biti upaljeno, ako želite da posjetitelji mogu u bilo koje doba dana ili noći posjetiti vašu stranicu.

luga smještaja web stranica na nekom serveru naziva se hosting web stranica.

Kako biste izbjegli takve scenarije, možete ugovoriti gore navedenu uslugu te jednom kada sve postavite, vaše web stranice će uvijek biti dostupne.

Hosting web stranica za sve vrste korisnika

Ako se odlučite ugovoriti hosting web stranica, kod većine tvrtki ćete moći odabrati više različitih vrsta. Najviše se koriste dvije vrste:

  • Dijeljeni
  • VPS

Dijeljeni web hosting predstavlja najjeftiniju opciju i odličan je za sve one koji na internet žele postaviti svoje osobne stranice ili neke koje nisu toliko važne. Svakako se ne preporučuje za velike poslovne stranice i slično. Ima određena ograničenja pa će netko odmah odustati od njega. VPS hosting pak nudi puno više za one koji ga ugovore pa spada u jednu od najpopularnijih vrsta. 

Ultimativno rješenje za smještaj web stranica

Najbolji hosting web stranica koji možete ugovoriti jest zakup cijelog servera. Ova usluga će vam omogućiti da dobijete cijeli server samo za vlastito korištenje. Ovo je svakako najbolje rješenje za one koji imaju ozbiljne web stranice, poput velikih web trgovina i slično. Prije samog dobivanja servera u zakup, moći ćete odabrati i željene hardverske i softverske komponente koje su vam potrebne.

Također, kasnija personalizacija je potpuno olakšana te ćete server moći konfiguirati točno onako kako vama odgovara. Imajte na umu da za to sve ipak treba određeno informatičko znanje pa ako ga ne posjedujete, morat ćete zaposliti nekoga tko će to moći raditi umjesto vas.

YouTube video

Sučelja za upravljanje hostingom

Kako biste što jednostavnije upravljali svojim hostingom web stranica i sve mogli lako konfigurirati, možete se koristiti raznim prilagođenim sučeljima za administraciju. Jedno od najpopularnijih takvih sučelja je cPanel sučelje koje omogućuje razne stvari poput:

  • Upravljanja datotekama
  • Namještanja postavki
  • Upravljanja e-mail adresama itd.

Cijelo sučelje je grafičko pa ćete vrlo brzo shvatiti kako ono funkcionira i kako sve stvari možete jednostavno napraviti u svega nekoliko klikova mišem.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top