Prednosti najma servera

Web stranice koje danas možete pregledavati putem interneta nalaze se smještene na nekom serveru. Usluga smještaja web stranica se naziv web hosting i moguća je u više različitih varijanti. Postoji i mogućnost da ih ne smjestite na neko posebno mjesto, već ih držite smještene na svom računalu. No, to ima određene mane, a kao najveća je to što bi tada vaše računalo cijelo vrijeme trebalo biti upaljeno kako bi korisnici mogli pristupiti web stranicama u bilo koje vrijeme.

Iako postoje razne vrste hostinga web stranica, kao najbolje i najučinkovitije rješenje se pokazao najam servera. U nastavku pročitajte nešto više o toj vrsti.

Najam servera je usluga kada dobivate cijeli server samo za vaše korištenje.

Što podrazumijeva najam servera

Najam servera je usluga kada dobivate cijeli server samo za vaše korištenje. Osim ove vrste web hostinga, možete se odlučiti i za neke druge, kao što su dijeljeni hosting, VPS hosting i slično. No, najveći problem s takvim uslugama je što tada dobivate samo jedan djelić servera, odnosno dobivate dio njegovih resursa.

To znači da će resursi servera se ravnomjerno podijeliti na sve korisnike, dok će u slučaju najma servera za smještaj web stranica cijeli server biti isključivo vaš, odnosno koristit ćete sve njegove resurse. 

Prednosti vlastitog servera za potrebe smještaja web stranica

Osim gore spomenute najveće prednosti najma servera u odnosu na druge vrste smještaja web stranica, valja izdvojiti i još neke:

  • Ne morate razmišljati o održavanju servera već to radi tvrtka putem koje ste ugovorili tu uslugu
  • U slučaju bilo kakvog problema, tvrtka putem koje ste ugovorili uslugu će u vrlo kratkom roku riješiti probleme
  • Korisnik za administraciju servera može koristiti razne popularne alate za udaljeni pristup koji će mu omogućiti da vrlo brzo s bilo kojeg mjesta napravi željene promjene

Sve te mogućnosti dolaze s nešto višom cijenom od ostalih vrsta hostinga, ali to je svakako najbolja opcija za velike poslovne stranice za koje želite imati najviši stupanj personalizacije.

YouTube video

Prepustite brigu o web stranicama stručnjaku

Važno je imati na umu da je za najam servera i za njegovu administraciju ipak potrebno određeno informatičko znanje, odnosno potrebni su stručnjaci koji će to sve znati dobro podesiti. Ako nemate toliko dobro znanje, najbolje je taj posao povjeriti nekome tko se time bavi.

Ponekad tvrtke u kojima ćete ugovarati najam servera nude i uslugu njegovog održavanja pa ako smatrate da vam je to potrebno, svakako razmislite i o toj mogućnosti.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top