Si domena je vršna domena Slovenije

Domena predstavlja vašu identifikaciju na Internetu. Kada domene ne bi postojale, korisnici bi trebali upisivati IP adresu kako bi došli do vaše stranice, a to bi bilo vrlo naporno. Zbog toga su u upotrebi domene. One su lako pamtljive te korisnici nemaju problema s njihovim upisivanjem u preglednik, a ujedno ih je i lakše zapamtiti. Stoga se tvrtke nerijetko odlučuju kao naziv domene postaviti ime svoje tvrtke. A domena je vezana i uz ekstenziju, koja pokazuje radi li se o domeni neke države ili o globalnoj domeni. Svaka država ima svoju nacionalnu, tj. vršnu domenu, a slovenska je tako .si domena.

.si domena nema posebna pravila registracije

Svaka pojedina država može odrediti određena pravila koje se primjenjuju prilikom registracije njihove vršne domene. Primjerice, kod hrvatske nacionalne domene(hr), postoje točno određena pravila koje se moraju poštovati, ovisno o tome radi li se o privatnoj ili pravnoj osobi te posebna pravila vezana uz sami naziv domene. No, neke vršne domene nemaju takvih pravila i uglavnom ih može registrirati bilo tko te može izabrati proizvoljan naziv. Jedna od takvih vršnih domena je i .si domena. Nju mogu jednostavno registrirati i privatne i pravne osobe te nema nekih posebnih pravila vezanih uz naziv domene. Jedino što vrijedi za .si domenu, kao i za sve ostale domene, je da ne mogu postojati dvije domene potpuno istog naziva.

.si domena se može registrirati putem raznih tvrtki koje nude usluge registracija domena, od onih domaćih u Sloveniji ili do raznih tvrtki u inozemstvu. Sama registracija je vrlo jednostavna i može se u potpunosti obaviti putem Interneta, u svega nekoliko klikova mišem. Sve što je potrebno je ispuniti osobne podatke ili podatke o tvrtki, unijeti podatke za plaćanje i .si domena će vrlo brzo biti spremna za korištenje.

https://www.youtube.com/watch?v=nseH93yOy7A

Namjena

Iako je .si domena dostupna svima za registraciju, za očekivati je da će od nje najviše koristi imati tvrtke koje žele ponuditi svoje usluge i proizvode na slovenskom tržištu. Mnoge tvrtke koje rade na više tržišta tako, uz domenu na domaćem tržištu, registriraju i domene na ostalim tržištima. U nekim državama moraju točno paziti da ispune sva pravila vezana uz konkretnu vršnu domenu, dok to sa slovenskom nije slučaj, upravo zbog te jednostavnosti registracije .si domene.

Sad kad imate domenu, vrijeme je da je stavite na najbolji hosting. Tražite onog koji če biti dovoljno jeftin a na drugi strani kvalitetan.

Web dizajn ili web design odnosno izrada internetskih stranica uključuje individualni dizajn, registraciju domena, višejezični CMS, SEO optimizacija sadržaja. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top