SEO optimizacija za visoko rangiranje stranice

Google je najveći svjetski izvor informacija i u današnje vrijeme sve što nam je potrebno prolazimo na njemu. No, jeste li se ikada zapitali na koji način on određuje koje stranice će se prikazivati u rezultatima pretrage određenih pojmova? 

Algoritam Googlea koristi niz parametara preko kojih određuje poziciju određene stranice za upit i na taj način svojim korisnicima servira rezultate koji su najbolji odgovor na njihov upit. Kako bi se i vaša web stranica rangirala što bolje na tražilicama, pomoći će vam SEO optimizacija. Više o tome što ona podrazumijeva i kako je odraditi donosimo u nastavku teksta.

Što se SEO optimizacija?

Search Engine Optimization ili kraće SEO optimizacija je niz procesa kojim se povećava autoritet web stranice na tražilicama i putem kojih se za određene pojmove povećava njena pozicija. Ključ je za kvalitetnu i besplatnu posjetu web stranice, a može se podijeliti na dvije vrste.

SEO optimizacija
SEO optimizacija podijeljena je u dva dijela: on page i off page

On page optimizacija

On page SEO podrazumijeva aktivnosti koje se rade na vašoj web stranici, a samo neke od njih su:

  • Optimizacija i količina tekstova na stranici
  • Međusobno linkanje podstranica i stvaranje mreže linkova
  • Responsive dizajn stranice

S ovim stvarima može se odraditi djelomičan posao i povećati pozicija na Googleu, no za prvu stranicu i dobre pozicije potrebno je uložiti i nešto više napora. Svakako se morate fokusirati na to da web stranica ima što više teksta i da je optimiziran ključnim riječima.

Off page optimizacija

Off page SEO optimizacija podrazumijeva sve aktivnosti koje se provode na internetu, u svrhu povećavanja pozicije stranice na tražilicama. To mogu biti:

  • Linkovi sa drugih web stranica ka vašoj
  • Plaćene objave na poznatim portalima
  • Linkovi s društvenih mreža ka stranici
  • Spominjanje stranice na forumima

Kako bi web stranica rangirala među prvim pozicijama tražilica, neophodno je da su kvalitetno provedene obe vrste i da stranica stekne dobar autoritet na Googleu.

SEO zahtjeva vrijeme

Morate imati na umu da je SEO optimizacija dugotrajan proces i da je za prve rezultate potrebno vremena. Ako je vaša web stranica nova, prvo se pobrinite za on page optimizaciju i za dodavanje što više sadržaja na stranicu. Tek nakon toga možete krenuti raditi i off page.

YouTube video

Imajte na umu da pokušaje manipulacije s velikom količinom linkova i sličnim stvarima Google može penalizirati. Tako će domena dobiti negativne bodove i postignuti će se kontra efekt. Zbog toga je ovo posao za profesionalce, koji će kvalitetno i sigurno podizati poziciju vaše web stranice i pojačati vašu prisustnost na stranici.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top