Registracija domene za stvaranje vlastite adrese na internetu

Domena je elektronička adresa identifikacije na internetu i jedinstveno ime za web stranicu koja će korisnicima interneta olakšati pronalazak upravo te određene stranice. Upisivanjem imena domene u pretraživaču korisnici će moći pristupiti web stranici osobe koja je registrirala domenu i čitati sadržaj koji ih zanima. Kako bi postali vlasnik određenog naziva, neophodna je registracija domene na godinu ili više dana.

Svaka domena ima svoj unikatni naziv što zapravo znači da ne postoji više domena istog naziva. Da bi bila funkcionalna svaka se domena mora registrirati, što nije zahtjevno, ali podrazumijeva praćenje određenih pravila (koja ne moraju biti ista za sve domene). 

Domena je elektronička adresa identifikacije na internetu i jedinstveno ime za web stranicu koja će korisnicima interneta olakšati pronalazak upravo te određene stranice.

Kako registrirati domenu?

Svaka se domena razlikuje po svojem nastavku ili ekstenziji što je zapravo nastavak od nekoliko slova koji je smješten iza točke. Najpoznatija ekstenzija je .com, a u Hrvatskoj je .hr.

Ti nastavci označavaju vršnu domenu, a većinom su vezani uz državu kao što je gore navedeni .hr primjer. Hrvatske domene, po svojim određenim pravilima, dodjeljuje institucija koja se zove CARNET. 

Registracija domene ima određena pravila, ali je sam postupak prilično jednostavan i brz, osobito kod domena s nastavcima:

  • .com
  • .net
  • .org 
  • i drugih sličnih popularnih domena

Online registracija u nekoliko minuta

Registrirati domenu se može online, a jedini uvjet koje vaša nova domena mora zadovoljavati je njena dostupnost (ime mora biti slobodno). Je li ime dostupno možete jednostavno provjeriti putem web stranice Whois gdje možete pronaći informacije o bilo kojoj domeni ili web stranici.

Uobičajeno vrijeme zakupa novoregistrirane domene je 12 mjeseci, a cijena zakupa je obično vezana uz samo ime. Popularniji nazivi do kojih se lakše dolazi pretraživanjem interneta su skuplje za registraciju.

Registracija domene u Hrvatskoj

Registracija domene u Hrvatskoj se kontrolira putem CARNET-a. To je javna akademska i istraživačka mreža koja se bavi registracijom domena, ali i primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije u segmentu obrazovanja. Ona djeluje u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sa svojim je djelovanjem započela 1991. godine.

YouTube video

CARNET je utvrdio određena pravila za zakup .hr domena u Republici Hrvatskoj. Domenu mogu registrirati samo pravni subjekti ( firme, obrti, gradovi i slično), a može se registrirati samo jedna domena i njeno ime mora činiti samo naziv tog subjekta. Prednost korištenja hrvatske domene je i u njenoj cijeni – ona je u potpunosti besplatna.

Domenu možete registrirati i putem drugih servisa za registraciju domena, a u ponudi su različite ekstenzije domena, od .com.hr, .com, .net, .org, .info i slično, koje se jako razlikuju cijenom, a visina cijene obično znači i bolji položaj domene na pretraživaču. Domene s nastavkom .hr koštaju od pet do deset puta više nego ostale domene jer su pristupačnije krajnjem korisniku.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top