Što je registracija domene?

Domena je jedinstveno ime, odnosno adresa vaše internetske stranice. Da bi to ime bilo važeće i da bi se uopće dodijelilo željenoj stranici, odnosno povezalo s njom, morate ga registrirati.
Registracija domene je dakle proces kojim određenoj web stranici dodjeljujete jedinstveno ime po kojemu će ona biti prepoznatljiva i po kojemu će ju korisnici u svakom trenutku i iz bilo kojeg dijela svijeta moći pronaći na Internetu.

Kako odabrati naziv domene?

Naziv domene se sastoji od najčešće dva, (ali može imati i više dijelova), odvojenih točkom. Prvi dio je ime, odnosno naziv domene i nalazi se lijevo od točke, a drugi dio je TLD koji se nalazi desno od točke. Kada je u pitanju registracija domene, mudro je temeljito razmisliti prije izbora imena. Ono što je važno je da ime domene bude što jednostavnije kako bi se brzo pamtilo i lako izgovaralo.

Registracija domena

Za naziv domene možete upotrijebiti neku riječ ili frazu kao i kombinaciju slova i brojeva. Naziv se može sastojati od minimalno dva znaka, a maksimalno 65 znakova;. Ako se domena koristi za marketing tvrtke, tada bi bilo mudro kao naziv domene koristiti ime tvrtke, što će vašim korisnicima omogućiti da vas lakše pronađu na Internetu. Registracija domene zahtijeva i odabir TLD-a. Kod izbora TLD-a možete birati između .com, .net, .org, .info i drugih, nešto manje popularnih. Osim toga možete se odlučiti i za nacionalni TLD. Hrvatski TLD je .hr.

Što nakon odabira imena domene?

Nakon odabira prikladnog imena domene, slijedi postupak o kojemu zapravo govorimo, a to je registracija domene. Carnet je ovlašten za registraciju .hr domena, a ostale domene poput .com, .biz, .info i sl. možete registrirati kod tvrtki koje su ovlaštene za prodaju domena.

YouTube video

Registracija domene se može izvršiti na period od najmanje godinu dana, ali isto tako ju možete jednokratno registrirati na više godina, kako ne bi svake godine morali brinuti o njezinom produljenju. U slučaju da domenu registrirate na godinu dana, tada ćete ju svake godine morati obnavljati.

Što je potrebno za registraciju domene?

Registracija domene zahtijeva sljedeće podatke: željeni naziv domene, ime, prezime, adresu i kontakt podatke (broj telefona, e-mail adresu) te informacije o plaćanju.

Nakon što odabranom registraru dostavite sve ove informacije, on će potom pokrenuti postupak registracije naziva domene za vas – poslat će zahtjev za registraciju domene, kao i kontakt i tehničke podatke naziva domene u registar. Registracija domene je u pravilu vrlo brz postupak – gotovo odmah nakon vaše uplate naknade za registraciju, ona će biti registrirana, nakon čega možete samostalno upravljati njome.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top