Kako izvršiti provjeru domene?

Planirate li pokrenuti vlastitu web stranicu tada će vam prvi korak biti odabir željenog imena ili domene, a drugi provjera domene. Pod pojmom provjera domene misli se na provjeru njezine dostupnosti.
Drugim riječima, da bi zakupili željenu domenu prije svega morate imati informaciju o tome je li ta domena slobodna za kupovinu. Naime, svaka domena može biti registrirana samo jednom te u slučaju da je ime koje ste odabrali već registrirano kao domena, ono je dakle već zauzeto i vi nećete moći registrirati domenu pod tim nazivom.

Kako se može izvršiti provjera domene?

Provjera domene je vrlo jednostavan i brz proces za koji ne trebate imati gotovo nikakvo informatičko znanje. Dakle, sve i ako ne plivate u informatičkim vodama i ako kreiranje web stranice vaše firme ili poduzeća namjeravate prepustiti rukama stručnjaka ipak sami možete odabrati ime vaše buduće stranice te sami izvršiti taj prvi korak koji se zove provjera domene.

Gotovo svaki davatelj hosting usluga na svojoj web stranici ima alat ili sučelje za pretragu dostupnosti domena. Sve što trebate napraviti je upisati odabranu riječ u polje za pretraživanje i u samo nekoliko sekundi saznat ćete je li domena koju želite registrirati slobodna ili zauzeta.

YouTube video

Također, provjera domena koje su već registrirane, bilo da se radi o besplatnim ili naplatnim .hr domenama se vrši na CARNet-ovoj stranici za provjeru domena http://www.carnet.hr/dns.

Kako funkcionira alat za provjeru domena

Alat, sučelje, formular ili kako god da nazovemo ovu tražilicu domena, je vrlo jednostavan, a istovremeno iznimno funkcionalan. Pomoću njega u samo nekoliko klikova možete dobiti uvid u dostupnost bilo koje domene.

Većina ih nudi opciju pretraživanja odabrane riječi za svaku ekstenziju (.com, .net, .biz, ,info itd.) tako da možete istovremeno saznati je li domena koju želite već zakupljena pod vašom željenom ili pak pod nekom drugom ekstenzijom. I svakako, savjet stručnjaka je da željenu domenu zakupite u svim ekstenzijama, kako se ne bi dogodilo da konkurencija registrira isti naziv kao i vi, ali pod drugom ekstenzijom.

Želite saznati što kvalitetan program za fakturiranje mora imati? Onda pročitajte naš članak na tu temu.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top