Čemu služi i kako koristiti program za fakturiranje

Faktura ili račun stvar je s kojom se svakodnevno mora susresti računovođa nekog obrta. Bilo da ste vlasnik pa radite i računovodstvo i organizaciju ili ste računovođa, znate da je danas kažnjivo ne izdavati račune za uslugu ili proizvod.
Fakturiranje ili izdavanje računa može se raditi na dva načina: fizički i elektronički. Pod fizički mislimo da se printa račun te se daje direktno kupcu, a pod elektronički mislimo da ne postoji konkretan papir već se dokument šalje onome tko ga treba primiti. Danas su elektronska fakturiranja jako popularna, no ne zato što dolazi do uštede papira, već zato što dolazi do uštede vremena. Činjenica da se ne morate nalaziti sa svakim kupcem i stalno printati račune na licu mjesta, što je poprilično komplicirano za one koji rade fakture za usluge, uštediti će vam i vrijeme i živce.

Postoje mnogi program za fakturiranje i, iako vam ne smijemo preporučiti nijedan, bit će nam drago upoznati vas s tim što kvalitetan mora imati.

Program za fakturiranje

Koje prednosti moraju imati program za fakturiranje?

Jednostavno sučelje vrlo je bitno, pogotovo za one koji su relativno novi ili u fakturiranju ili u tehnologiji. Pa čak i da niste, ovo će vam daleko uštediti vrijeme prilagodbe.

Moćna mogućnost personalizacije računa je jako bitna. Mnoge tvrtke žele na fakture dodavati logotipe, podatke tvrtke i podatke kupaca, a to zna biti jako iskomplicirano jer su program za fakturiranje često napravljeni za jednostavno printanje računa za manje obrte.

YouTube video

Svakako obratite pozornost i na prava koja dolaze kod programa. Besplatni program često ostavljaju svoje tragove na računu, nekad u obliku teksta, nekad u obliku logotipa. To ne želite jer prvenstveno izgleda neprofesionalno, a i uvijek je dobro uložiti novce u profesionalnu verziju. Mogućnost automatskog popunjavanja također je dosta popularna. Računajući na to da se podaci tvrtke ne mijenjaju, dobro bi bilo da program ima ovakvu mogućnost kako biste uštedili veliku količinu vremena.

Trebam li platiti program za fakturiranje?

Svakako bi bilo dobro da službeno kupite program za fakturiranje. Nemojte da vam padne na pamet ilegalno ga nabavljati (uzeti profesionalnu verziju bez plaćanja) jer ovaj program nije za osobnu upotrebu, već komercijalnu i poslovnu. Takve se stavri puno češće otkriju u tim situacijama.

Pročitajte i članak na temu servis kompjutera.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top