Restauriranje diska za povrat izgubljenih podataka

Svi oni koji redovito koriste računalo vjerojatno najveći dio svojih podataka čuvaju pohranjene na nekom disku. Najčešće je to disk unutar računala, bilo da je riječ o HDD ili SSD disku. Isto tako, jako puno korisnika niti ne razmišlja da bi u određenom slučaju moglo doći do gubitka podataka, bilo uslijed nekog mehaničkog (hardverskog) kvara, ili nekog softverskog kvara.

Podaci su mnogima puno vrjedniji od svih ostalih računalnih komponenti, pa jednom kada dođe do toga, morat će potražiti uslugu restauriranja diska. Imajte na umu da je dosta skupa i ne jamči 100% povrat podataka.

Što je restauriranje diska

Resturiranje diska je postupak u kojem se pomoću specijaliziranih programa ili specijaliziranih uređaja pokušavaju vratiti izgubljeni podaci. Ako su podaci nestali zbog softverske pogreške, vrlo često postoji mogućnost da se povrate. No, u slučaju hardverskog kvara, primjerice kada je došlo do oštećenja neke ploče diska na koju on zapisuje podatke, povrat je ipak nešto teži.

Restauriranje diska obavljaju tvrtke kojima je to glavni posao i zbog toga posjeduju sve potrebne alata pa se svakako njima obratite kad vam budu potrebni.

Svi oni koji redovito koriste računalo vjerojatno najveći dio svojih podataka čuvaju pohranjene na nekom disku. Najčešće je to disk unutar računala, bilo da je riječ o HDD ili SSD disku

Programi za povrat izgubljenih podataka

Danas se na internetu mogu pronaći i razni besplatni programi koji obećavaju povrat izgubljenih podataka s diska. Softversko restauriranje diska je moguće u određenim slučajevima, ali ponekad ipak neće biti moguće. No, greška koju mnogi naprave je da sami krenu u taj proces, pa s korištenjem takvih programa disk dovedu u još gore stanje nego što je bio na početku.

To onda još više otežava posao onima koji se time bave, odnosno ako se na kraju odlučite za korištenje njihovih usluga. Zato, ako imate neke važne podatke koje želite spasiti, bolje se odmah javite tvrtkama koje se time bave.

YouTube video

Procjena stanja diska

Kada se odlučite na restauriranje diska i posjetite neku tvrtku, postupak je uglavnom isti:

  • Procjena stanja diska i kvara
  • Procjena cijene
  • Sami postupak popravka

U prvom koraku će vam tvrtka za koju ste se odlučili procijeniti disk, odnosno stanje u kojem se on nalazi te pokušati otkriti je li riječ o softverskom ili hardverskom problemu. Također će vam reći što možete očekivati od povrata podataka te koja bi bila konačna cijena.

Ako ste zadovoljni sa svime, oni će nastaviti s postupkom povrata podataka koristeći se raznim softverskim i hardverskim alatima.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top