Spasite vrijedne izgubljene podatke s raznih medija

Možda se na prvi pogled tako ne čini, ali podaci su mnogima izuzetno vrijedni. Važni poslovni podaci koji završe na krivom mjestu mogu prouzročiti veliku štetu, no još veću štetu mogu prouzročiti izgubljeni podaci. Iako je tehnologija uznapredovala i razni uređaji i mediji na kojima se podaci pohranjuju su sve bolji i napredniji, uvijek postoji rizik od gubitka podataka. 

Srećom, ovisno o načinu na koji je došlo do gubitka podataka te o mediju gdje su se one nalazili, moguće je spasiti podatke korištenjem raznih načina. Neke možete pokušati i sami, ali za neke ćete morati potražiti stručnu pomoć.

Brojna besplatna rješenja za spašavanje podataka

Danas na internetu možete pronaći razna besplatna rješenja za spašavanje podataka s raznih medija koja obećavaju odlične rezultate. No, nemojte se dati zavarati. Iako vam ona u određenoj mjeri mogu pomoći, ako je riječ o nekom težeg kvaru medija na kojem su se podaci nalazili, malo je vjerojatno da će vam pomoći neko od tih rješenja. 

Podaci se mogu nalaziti pohranjeni na raznim medijima i uređajima

Tada se za pomoć možete obratiti nekoj specijaliziranoj tvrtki koja koristi posebne alate za spašavanje podataka, od onih softverskih do onih hardverskih.

Podaci na raznim medijima

Podaci se mogu nalaziti pohranjeni na raznim medijima i uređajima, kao što su npr:

  • Tvrdi disk
  • Čvrsti disk (SSD)
  • USB stick
  • CD/DVD itd.

Svaki od tih medija pohranjuje podatke na drugačiji način pa je potreban i drugačiji pristup spašavanju podataka s određenog medija. Najčešće je riječ o spašavanju podataka s tvrdog diska jer se on nalazi ugrađen u većini stolnih i prijenosnih računala.

YouTube video

Problem može nastati ako se sami upustite u spašavanje podataka pomoću raznih dostupnih programa jer možete napraviti i više štete nego koristi. Nakon toga će spašavanje podataka i nekoj specijaliziranoj tvrtki biti otežan i upitno je koliko će biti uspješan. 

Prevencijom do sprječavanja gubitka podataka

Kako uopće ne biste imali potrebu za spašavanjem podataka, možete redovito raditi razne stvari koji će vam pomoći u slučaju nekog problema. Primjerice, čuvate li sve podatke na jednom tvrdom disku, s njegovim kvarom biste mogli ostati bez njih. Zato se preporučuje da ih pohranite na barem još dva druga mjesta, na primjer, na još jedan dodatni prijenosni disk i na neki poslužitelj u oblaku.

U tom slučaju, čak i ako dođe do kvara tvrdog diska, neće vam biti potrebna usluga spašavanja podataka, već ćete jednostavno zamijeniti tvrdi disk i podatke kopirati na njega s jednog od tih mjesta na koje ste ih ranije pospremili. 

Čitajte i sljedeći članak: Izrada internetskih stranica nije nimalo lak zadatak

Spremite veliku količinu raznih podataka na SD karticu. SD kartice su još uvijek nekako najpraktičnije riješenje, a definitivno spadaju i pod najjeftiniji način na koji si možete povećati vaš prostor za pohranu. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top