Veća razina sigurnosti web stranica uz SSL certifikat

Internet je danas postao mjesto na kojem se svakodnevno odvijaju brojne stvari, odnosno svaki korisnik ga koristi na razne načine. U svojim skromnim počecima, nije bilo puno stvari koje ste putem njega mogli obaviti. No, danas je situacija bitno drugačija i nebrojeno je mnogo stvari koje preko njega možete obaviti, od kupnje raznih proizvoda, gledanja raznog sadržaja i slično. 

Neki od tih načina korištenja interneta iziskuju od korisnika upisivanje raznih osjetljivih podataka i slanje na web stranicu, kao što su:

  • osobni podaci
  • podaci o brojevima kreditnih kartica

No, uvijek postoje i oni koji to žele zloupotrijebiti. Jedan od načina zaštite je SSL certifikat.

Kako funkcionira SSL certifikat

SSL certifikat se može opisati kao metoda kriptiranja web prometa. Princip njegova rada je vrlo jednostavan. On šifrira promet koji vi kao korisnik šaljete nekoj web stranici. U tom slučaju, ako bi neki haker i uspio presresti taj vaš paket, od njega ne bi imao koristi jer ga ne bi mogao dešifrirati. 

S druge strane, bez SSL certifikata, haker može presresti podatke koje vi šaljete prema nekoj web stranici i ukrasti vam brojne osjetljive podatke.

Kako prepoznati SSL certifikat

SSL certifikat na web stranici može se prepoznati po dvije stvari:

  • ikona lokota (ovisno o web pregledniku kojeg koristite, pokraj imena adrese web stranice trebali biste vidjeti ikonu lokota koja označava da ta web stranica posjeduje SSL certifikat)
  • dodatno slovo “s” (web stranice koje su zaštićene ovom vrstom certifikata umjesto onog klasičnog početka adrese, http://, imaju još dodatno slovo s, dakle https://.
YouTube video

To slovo označava da je riječ o sigurnoj web stranici. No, bez obzira na to, svako treba poduzeti i ostale mjere kako biste se zaštitili na internetu.

Ugovaranje SSL certifikata

SSL certifikat možete vrlo jednostavno ugovoriti putem raznih informatičkih tvrtki koje nerijetko nude i druge usluge, poput registacija domene, web hostinga i slično. Dostupan je u više različitih vrsta pa prije ugovaranja svakako proučite što koja vrsta sadrži i što je optimalno za vaše potrebe. 

Cijene se također mogu razlikovati od tvrtke do tvrtke pa prije ugovaranja svakako još jednom provjerite ponudu na više različitih mjesta i odlučite se za najprihvatljiviju opciju.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top