Odličan način za praćenje ciklusa

Bez obzira planirate li trudnoću ili je pak želite izbjeći, računanje plodnih dana veoma je zgodan način da odredite koji dani u mjesecu donose povećanu šansu za začećem. Iako nije najsigurnija kontracepcijska metoda, računanje plodnih dana dati će vam bar okvirnu informaciju o tome kada treba dodatno pripaziti!

O samoj metodi postoje brojne informacije, a ovdje pronađite sve bitno na jednom mjestu kako ne biste morali puno tražiti.

Prije računanja plodnih dana

Računanje plodnih dana uvelike ovisi o vašem menstrualnom ciklusu, tako da se plodni dani najtočnije mogu odrediti samo za menstruacije koje su već prošle. Općenito govoreći, ovulacija se dešava 7 do 21 dan od početka ciklusa, dok je period od ovulacije do sljedeće menstruacije uvijek 14 dana. Uz ove informacije, važno je još pri ruci imati i kalendar menstruacije od barem zadnjih 6 mjeseci. 

Važno je napomenuti da kalendarska metoda računanja menstruacije najbolje podatke daje kod žena čije su menstruacije redovite i pravilne, s obzirom da se oslanja na podatke prošlih menstruacija. Ako vam ciklus jako varira, onda na umu treba imati kako će dobiveni podatci biti dosta opširni.

Čitajte i sljedeći članak: Sveprisutnost boca za vodu

Važno je da izaberete bocu za vodu od bioplastike koja ne sadrži BPA te je vrlo lagana i otporna. 

Jednostavna računica za plodne dane

Imate li sve potrebno za kalendarsko računanje plodnih dana, onda je postupak relativno jednostavan. Prvo je potrebno izračunati trajanje svakog ciklusa u posljednjih 6 mjeseci. Ciklus počinje s prvim danom menstruacije i završava zadnjim danom prije iduće menstruacije. Nadalje, treba odrediti dan ovulacije tako da se od kraja ciklusa odbroji 14 dana unatrag. 

YouTube video

Dobivenom danu treba dodati dva dana ispred i iza, s obzirom da spermiji i jajna stanica mogu preživjeti oko 2 dana, što znači da je šansa za oplodnjom povećana i dva dana prije te dva dana nakon ovulacije. Sve to treba napraviti za sve cikluse u zadnjih 6 mjeseci, te onda uzeti prvi plodni dan najkraćeg i zadnji plodni dan najdužeg ciklusa. Unutar tog vremenskog raspona nalaze se plodni dani.

Dodatni načini za računanje plodnih dana

Kako je vidljivo iz načina računanja, imate li nepravilne cikluse, plodni dani mogu prema kalendarskom računanju trajati i desetak dana, pa se stoga računanje plodnih dana može raditi i na druge načine, kao što su:

  • Mjerenje bazalne temperature – jedan od najlakših načina jer se svodi praćenje temperature tijela tijekom ciklusa
  • Prepoznavanje plodne sluzi – dobra metoda za iskusne
  • LH test – najjednostavniji je način i prikladan za početnike.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top