Brzo se riješite računalnih virusa

Računalima se svakodnevno koristi vrlo veliki broj ljudi. Korisnika je iz godine u godinu sve više, a mnoga djeca danas već vrlo rano počinju koristiti računalo, ali i internet. Nažalost, mnogi nisu niti svjesni opasnosti koje vrebaju na internetu i to saznaju na teži način.

Jedna od velikih opasnosti su računalni virusi. Dostupni su u raznim oblicima i imaju razne namjene. Neki su namijenjeni uništavanju, neki kako bi od korisnika izvukli određenu financijsku naknadu i slično. Antivirusni program je zato nešto što bi svaki korisnik računala trebao imati instalirano jer služi kao učinkovita pomoć u slučaju da je računalo zaraženo virusom, ali i kao odlična prevencija.

Jedna od velikih opasnosti su računalni virusi. Dostupni su u raznim oblicima i imaju razne namjene.

Prevencija od računalnih virusa

Kako do zaraze računala virusom ne bi došlo ili kako biste tu mogućnost sveli na najbolju moguću mjeru, preporuka je da instalirate antivirusni program na računalo. Postoje oni od raznih proizvođača, kao i oni besplatni i naplatni. Tvrtka Panda nudi jedno odlično rješenje dostupno u više različitih paketa prilagođeno za brojne korisnike.

Ono što antivirusni program radi po pitanju prevencije je da se pokreće zajedno s operativnim sustavom i cijelo vrijeme radi u pozadini. On tako:

  • Provjerava dolaznu e-poštu
  • Provjerava datoteke koje se skidaju s interneta
  • Provjerava web stranice koje se posjećuju itd.

Kada otkrije moguću prijetnju, upozorit će korisnika i poduzeti sve potrebne radnje kako se računalo ne bi zarazilo virusom.

Uklanjanje virusa sa zaraženog računala

Osim prevencije, antivirusni program se na računalo može instalirati naknadno, kad je već došlo do njegove infekcije. On će tada skenirati cijelo računalo i pokušati pronaći virus, a nakon toga ga ukloniti. Neki antivirusni programi, poput ranije spomenutog kojeg nudi tvrtka Panda, imaju veliku bazu virusa pa će njegovo korištenje vjerojatno pronaći virus i uspješno ga ukloniti. 

Neki drugi možda neće biti toliko učinkoviti pa će biti potrebno da instalirate još neki drugi kako biste uspješno sve obavili.

YouTube video

Različite verzije antivirusnih programa

Većina programa na tržištu, kao i primjerice Panda antivirusni program, dostupni su u različim paketima koji se osim po cijeni, razlikuju i po broju uključenih usluga. Oni najnapredniji paketi osim klasične zaštite računala nude još i neke dodatne značajke, kao što su roditeljska kontrola, šifriranje podataka, optimiziranje i slično.

Isto tako, neki od njih rade po principu mjesečne pretplate, dok ćete neke od njih moći jednokratno kupiti. U svakom slučaju, preporuka je da imate barem jedan instalirani antivirusni program koji će vas štititi od raznih opasnosti koje vrebaju na internetu.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top