Intel procesor je glavni dio mnogih konfiguracija

Slažete li novo računalo, birajući mu komponente ili kupujete već složenu konfiguraciju, morate obratiti pažnju na to od kojih se komponenti sastoji. No, prije svega trebate razmisliti koji će biti primarni cilj korištenja računala. Naime, velika je razlika hoćete li koristiti računalo za uredski rad, za rad u nekim specijaliziranim programima, za igranje igrica ili neku drugu svrhu. Ovisno o tome, bit će vam potrebne nešto jače ili slabije komponente. A upravo procesor je jedna od ključnih stavki za stabilan i ugodan rad. Izbor vam se danas uglavnom svodi na AMD procesor ili Intel procesor, ali mnogi naginju upravo ovom drugom.

Intel procesor za sve namjene

Razlog zašto je Intel procesor vrlo popularan među mnogim korisnicima računala je brojnost različitih modela. Bez obzira za koju namjenu vam je potrebno računalo, pronaći ćete i odgovarajući Intel procesor. Naravno, cijene će varirati ovisno o njegovoj snazi pa ako primjerice, tražite Intel procesor za računalo namijenjeno igranju, platit ćete ga puno više nego onaj za računalo namijenjeno uredskom radu. Isto tako, Intel stalno radi na poboljšavanju svojih procesora te redovito izdaju nove modele, s još više snage za one najzahtjevnije korisnike.

Modeli procesora

Modeli Intel procesora razlikuju se po snazi, odnosno po performansama te je vrlo lako prikazati njihov razvoj. Najslabiji Intel procesor je model Atom i on se uglavnom ugrađuje u mala prijenosna računala, tzv. netbookove. Troši vrlo malo energije i zbog toga se baterija na takvim uređajima ne troši brzo. No, za posljedicu to ima manju snagu pa je ovakav procesor dostatan uglavnom za uredski rad, surfanje Internetom i slične radnje.

YouTube video
Računala su najkorisniji uređaji u svakom kućanstvu

Nešto jači Intel procesori su Celeron i Pentium i oni se koriste u osobnim računalima, također za neki osnovni rad na računalu. A kada je riječ o nešto jačim modelima s kojima se na računalo mogu raditi već i iole ozbiljnije stvari, onda su to modeli Core i3, Core i5 i Core i7. Naravno, Core i7 je najmoćniji od ta tri procesora i donosi najviše poboljšanja i najnaprednije mogućnosti. No, sva ta tri modela Intel procesora omogućavaju iznimno ugodan rad na računalu. A u to spada mogućnost rada u programima kojima je potrebno puno procesorske snage, kao i igranje nešto zahtjevnijih igrica. No, nemojte zanemariti niti važnost ostalih komponenti u računalu jer samo tako ćete dobiti računalo sposobno za izvršavanje svih radnji koje su vam potrebne.

Toneri se koriste u Epson laserskim pisačima i zapravo su neka vrsta većeg tinte dizajniran za napredni tisak. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top