Uživajte u pripremanju hrane na vrtnom roštilju

Vrtni roštilj danas više ne predstavlja samo pomagalo za pripremanje hrane. Neki modeli izgledaju kao pravo malo remek djelo. Nekada se vanjski dio roštilja radio uglavnom od kamena i cigle i svi su više-manje izgledali slično.vrtni-rostiljiDanas se osim tih materijala sve više koriste i drugi elegantniji materijali, poput mramora, što je dovelo do vrlo atraktivnih primjeraka vrtnih roštilja. Unutrašnjost se još uvijek uglavnom radi od šamotne opeke jer ona nije zapaljiva, a jako dobro drži toplinu. Jednom kada se vrtni roštilj postavi na neko mjesto, tamo će i ostati. Stoga odaberite neko mjesto u vrtu ili dvorištu gdje vam neće smetati kako kasnije ne bi imali problema.

Dijelovi vrtnog roštilja

Iako postoji jako mnogo različitih modela, uglavnom svi slijede sličan oblik i sastoje se od istih dijelova. Na središnjem dijelu nalazi se ložište iznad kojeg se postavlja rešetka. Iznad nje, nalazi se dimnjak. Njegova funkcija je da odvodi dim prema gore kako bi mogli nesmetano stajati ispred roštilja. Unutar dimnjaka često se naizmjenično postavljaju izbočine koje dim usmjeravaju prema gore i sprečavaju njegovo vraćanje.

Vrste vrtnih roštilja

YouTube video

Najčešći su vrtni roštilji oni na ugljen, ali moguća je i varijanta plinskog roštilja. Mnogo ljudi još uvijek preferira roštilj na ugljen zbog posebnog mirisa i okusa koje meso poprima, a koje nije moguće postići s roštiljem na plin. No, roštilj na plin ima drugih prednosti, kao što je brzina pripreme. Za vrijeme dok pripremite drva i ugljen i čekate da se razgore u slučaju roštilja na ugljen, koristite li plinski roštilj već ste mogli ispeći dio hrane. Zato je na svakome da odluči što mu više odgovara i s kakvim rezultatima će biti zadovoljan.

Dodaci

Prednost vrtnog roštilja u odnose na ostale tipove roštilja je u dodacima koji se mogu uz njega naručiti. Tako u sklopu roštilja može stajati krušna peč, možete kupiti dodatak za pečenje ispod peke, na većim modelima možete iznad ložišta postaviti ražanj, itd. Često takvi roštilji imaju i dodatne radne plohe, kao i pretince za spremanje stvari. Naravno, takvi modeli koji to sve objedinjuju u konačnici su dosta skuplji od onih osnovnih modela, ali njihovom kupnjom dobili ste puno više od samog roštilja.

Prečitajte još više o roštilju ili kako ga još nazivamo bbq.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top