Bbq je drugi naziv za roštilj

Roštilj i priprema hrane na roštilju je omiljena zanimacija mnogih u proljeće ili jesen. Dolaskom lijepih sunčanih dana, često se vade spremljeni roštilji, očiste i roštiljanje može početi. U engleskom jeziku se za roštilj koristi izraz barbecue, a mnogi koriste i skraćenicu bbq koja ima isto značenje.

Razlike u navikama pripreme hrane na roštilju

Roštilj ili kako ga mnogi još nazivaju bbq, odnosno sama priprema i namirnice koje se koriste se razlikuju. Mnogi na prvi spomen roštilja najčešće pomisle na čevape ili pljeskavice pečene na roštilju na ugljen. Hrana ispečena na roštilju na ugljen od dima koji se stvara, poprima posebni miris koji prepoznaju istinski ljubitelji roštilja. Drugi pak na roštilju više vole peći različite komade mesa koji na taj način ispadnu puno sočniji. Vegetarijanci također često koriste roštilj za pečenje povrća.

YouTube video

Roštilj je odlično pomagalo za pečenje zato što se može koristiti za pripremanje mnogo različitih vrsta namirnica. Jedete li stalno istu hranu pripremljenu na klasični način, ona nakon nekog vremena postane dosadna i imate sve manje apetita za tu vrstu hrane. Ispečete li tu istu hranu na roštilju, nešto drugačiji okus i miris opet bi vam mogao vratiti apetit. Mnogi vole eksperimentirati pa na roštilju peku različite vrste hrane. Neke stvari im se možda neće svidjeti, ali neka hrana će toliko dobro ispasti na roštilju da će postati neizostavni dodatak prilikom svakog sljedećeg korištenja roštilja.

Bbq umaci

U trgovinama je moguće pronaći i nekoliko različitih bbq umaka. Riječ je o posebnim pripravcima koji se mogu koristiti za pripremu hrane prije pečenja, odnosno mariniranja ili se mogu koristiti i nakon pečenja. Prelijete li hranu s nekim od tih umaka nekoliko sati prije, hrana će još bolje poprimiti te okuse i biti još ukusnija.

Dostupno je nekoliko različitih okusa bbq umaka, poput raznih ljutih umaka, posebnih kombinacija poput slatko-kiselih umaka i drugih. Oni koji vole isprobavati razne kombinacije, mogu napraviti i neku svoju varijantu bbq umaka. Brojne recepte možete pronaći na Internetu ili sami smislite neku originalnu kombinaciju. Namirnice koje se najčešće koriste za bbq umake su luk, češnjak, kečap, senf, sol, šećer, ocat i ostalo.  

Roštilj party se može napraviti i tekom večera i noči ali zato vam treba kvalitetna vanjska rasvjeta.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top