Kloniranje diska spasit će vas raznih problema

Kloniranje diska predstavlja postupak kopiranja svih podataka s jednog diska na drugi. To nam omogućava stvaranje potpuno identične kopije onog diska kojeg kopiramo. Ovaj postupak se koristi iz više razloga, a mnogi će reći da je najvažnija stvaranje sigurnosnih kopija što će omogućiti kasnije lakše vraćanje podataka u slučaju nekog kvara.

Ovaj postupak možete obaviti i sami koristeći neke alate koje možete preuzeti s interneta od kojih su neki potpuno besplatni dok se neki dodatno plaćaju. U svakom slučaju, riječ je o postupku koji biste dobro trebali upoznati jer vas može spasiti brojnih problema kasnije.

Kloniranje diska za sigurnosno kopiranje

Kao što je već navedeno, kloniranje diska se često koristi za stvaranje sigurnosnih kopija podataka. Te sigurnosne kopije tada se mogu lako prebaciti na neki drugi uređaj, na pohranu u oblaku ili negdje drugdje i kasnije se vrlo jednostavno podaci mogu vratiti u izvorno stanje. Pojednostavljeno, kloniranjem diska ćemo zapravo sadržaj cijelog diska prebaciti na drugi medij ili neki drugi oblik za pohranu, čime osiguravamo da svi podaci budu sigurni i dostupni u slučaju kvara. 

Kloniranje diskov
Optimizirajte svoju produktivnost učinkovitim kloniranjem diska za više računala odjednom

Ova usluga bi danas trebala biti obavezna za tvrtke, ali i sve pojedince kojima je stalo do njihovih podataka. Riječ je o relativno jednostavnom postupku koji se može i automatizirati kasnije, odnosno zakazati kloniranje diska automatski svakih nekoliko dana i slično.

Korisno kod migracije podataka ili nadogradnje sustava

Osim gore navedene primjene, kloniranje diska je vrlo korisno i prilikom migracije podataka s jednog diska na drugi ili kod neke nadogradnje sustava. Pri tome, kloniranje diska omogućuje da se svi podaci, ali i postavke prenesu na novi disk i to:

  • Bez da dođe do gubitka podataka
  • Bez potrebe za ručnim ponovnim postavljanjem postavki sustava

Ovo će itekako znati cijeniti oni koji često moraju raditi neke nadogradnje sustava u tvrtkama pa će uz kloniranje diska sve to moći puno brže obaviti.

Tvrtke koje nude razne informatičke usluge

Ako niste dovoljno informatički pismeni, danas postoje i brojne tvrtke koje nude usluge kloniranja diska za određenu naknadu. One vam mogu sve podesiti i namjestiti da se ubuduće taj postupak obavlja automatski, u određeno vrijeme. To je svakako odlična mogućnost pa ako to ne znate sami napraviti, odlučite se za njihove usluge.

YouTube video
Što su Drive Imaging i kloniranje diska?

Kada vam se to sve posloži na taj način, više nećete biti u strahu od gubitka podataka jer znate da ako do toga i dođe, brzo ćete sve vratiti u ono stanje prije tih problema.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top