Odlična, a zapostavljena TLD domena

TLD ili top level domain, su one domene koje su najbolje na tržištu iz više razloga. Plaćaju se, dobro se rangiraju u Google tražilici, a i privlačne su za obične korisnike. Takvih je domena danas mnogo, zaista mnogo. Neke procjene kažu da postoji i preko hiljadu top level domena.

Ipak, jedna od njih se izdvaja u vrhu, kao domena koja je odlična, u rangu s com ili org domenom, ali se iz nekog razlog znatno manje koristi. U pitanju je net domena, korištena širom svijeta. To je takozvana generic top level domain, to jeste gTLD, što znači da nije vezana ni za jednu lokaciju niti region, kao ni com ili org, koje smo već pomenuli.

Važnost dobrog izbora domene

Da biste izabrali pravu domenu morate imati godine iskustva. Pravi instinkt za domenu dolazi poslije mnogo godina rada, grešaka i loših izbora. Ipak, to ne znači da se ne trebate potruditi oko izbora domene i imena domene. Nikako nemojte koristiti prekratke, ali ni previše dugačke nazive.

Praksa i iskustvo nam kažu da je veći broj slučajeva gdje se uzme previše dugačka nego previše kratka domena. Uzmite nešto što će ljudima ostati urezano u sjećanje, nešto što će zapamtiti, bez obzira o čemu se radi.

Kupovina domene i savjeti

Kod kupovine domene vrlo je važno da izaberete dobrog pružaoca takvih usluga. Mnoge hosting firme i provajderi čak daju besplatne domene uz određene hosting pakete. Upravo takvu vrstu usluge pruža i Plus hosting, jedna od najboljih domaćih hosting firmi kod nas, a nude razne domene među kojima su i već spomenuta com i net domena.

YouTube video

Bez obzira da li ćete kupiti domenu, dobiti je preko neke akcije ili popusta bitno je da uradite još neke korake. Prije kupnje mora da se izvrši provjera domene. Ako imate opciju zaštite privatnosti, obavezno je iskoristite, ipak je bolje da se vaše privatne informacije ne dijele s ostatkom interneta.

Uključite automatsko produžavanje domene, nemojte se uvaliti u neugodne situacije. Poznato je dosta slučajeva gdje su ljudi zakupili domenu i radili na svom sajtu, te je zaboravili produžiti. Sajt je dobro napredovao, ali od jednom više nisu imali pristup. Ovaj problem može biti riješen automatskim produžavanjem gdje provajder i kompanija koja vam pružaju domenu mogu sami da izvrše naplatu preko vašeg sredstva za plaćanje

Zaključak i kupovina

Dobra domena je veliki korak za svaku web stranicu. Ipak, nemojte se predugo zadržavati na ovom koraku. Izaberite dobru, pamtljivu i zanimljivu domenu, te se fokusirajte na ostale stvari bitne za vaš sajt!

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top