Osvjetljivanje vanjskog područja

Svako tko je pokušao da sredi osvjetljivanje unutrašnjeg ili vanjskog dijela kuće susreo se s mnogim problemima. Ipak, najviše glavobolje i muke zna da zadaje vanjska rasvjeta gdje su pojedina rješenja jednostavno nesigurna i preskupa.

Osvjetljivanje vanjskog terena može da bude muka, ali ipak sve zavisi od onoga što točno želite. Nije isto postavljati dekorativne lampe, lampe koje pomažu u snalaženju u mraku i led lampe s mnogo lumena koje su tu radi sigurnosti, ali i noćnih posjeta garaži i dvorištu.

Različite vrste za različite potrebe

Kao što smo već rekli imamo različite lampe kada je vanjska rasvjeta u pitanju, ali većina ih je slična u jednom. Korištenjem led tehnologije smanjuje se energetska potrošnja, do te mjere da pojedine lampe, doduše u glavnom dekorativne, za potpun izvor napajanja koriste solarnu energiju.

Naravno i veliki reflektori mogu na sebi da imaju solarnu pločicu, ali to ne znači da svu energiju crpe iz fotona koji padnu na njih, već se najvjerojatnije pomažu dodatnim izvorom gradskog napajanja. Bilo kako bilo, korištenjem led tehnologije u rasvjeti (unutrašnja ili vanjska rasvjeta, nije bitno) smanjujete potrošnju energije, a samim tim i vaš račun za struju.

Dizajniranje i uređivanje

Ako ste se tek doselili u novu kuću sigurno da nije na odmet postaviti po neki štap standardne led rasvjete za dvorište. Tu naravno mogu da se upotrijebe razni motivi koji dolaze, pa tako dodatno uljepšate izgled vašeg dvorišta. Osim toga, pomoći će vam da se snađete ako po mraku trebate tumarati po novom terenu.

Ako ipak želite neki diskretniji dizajn tu su stajaće i zidne vanjske lampe koje na upravo takav način mogu da pruže odličnu količinu svjetlosti koja je potrebna za obavljanje svih potreba napolju. Kada smo kod toga već, ne bi bilo loše da izaberete i neko osvjetljenje sa senzorom…

Senzor, bitan segment

Kada je vanjska rasvjeta u pitanju mnogo toga je bitno, pa tako i senzor koji se eventualno može nalaziti. Zamislite samo da reflektor na vašoj garaži nema senzor te da svaki put morate ručno da palite i gasite svjetlo. Zasigurno da bi se taj reflektor znatno manje koristio!

Zaključak je, na kraju, da vanjsku rasvjetu treba pažljivo birati, jer je svakako bitan faktor u uređenju okolice vaše kuće i dvorišta. Nemojte štedjeti na ovom segmentu, tijekom mračnih noći bit ćete zahvalni sami sebi, mi smo se u ovo uvjerili mnogo puta.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top