Kupaonska rasvjeta za uživanje u kupaonici

Iako kupaonska rasvjeta često ostaje zapostavljena, kupaonica je jedan od prostora u kojima je veoma važno imati dinamičnu i prilagodljivu rasvjetu. Kako biste bili sigurni da možete stvoriti prostor u kojemu istovremeno možete uživati, ali i raditi određene poslove koji zahtijevaju dobru vidljivost, poput šminkanja, rasvjeti u kupaonici morate posvetiti nešto više pozornosti.

Srećom, trgovine danas nude jako mnogo izbora pa nitko ne bi trebao imati problema s pronalaskom onih idealnih rasvjetnih tijela za svoj prostor.

Posebna rasvjeta za posebne uvjete

S obzirom da je kupaonica jedna od prostorija u kući u kojoj vladaju drugačiji uvjeti nego drugdje, kada se kupuje kupaonska rasvjeta važno je odabrati dobra rasvjetna tijela. To prije svega znači odabir onih koja mogu izdržati toplinu i vlagu kupaonice, ali i koja se jednostavno održavaju. 

Treba izbjegavati materijale poput platna i metala, koje je teško održavati i lako podlegnu uvjetima te se radije odlučiti za opcije koje nisu podložne hrđanju te se lako mogu čistiti. Dobar odabir su rasvjetna tijela od:

  • plastike
  • stakla
  • nehrđajućih metala

Dobro je također imati više rasvjetnih tijela u prostoriji, kako biste mogli lakše prilagoditi rasvjetu svojim potrebama.

Pročitajte i sljedeći članak pod naslovomKlime kao učinkovit temperaturni spas“.

Rasvjeta u kupaonici za svaki dan

Glavno rasvjetno tijelo u kupaonici najbolje je postaviti u sredinu prostorije, na strop. Osim ako se ne radi o stilističkoj odluci, najbolje je izbjegavati viseće elemente – stropni lusteri ili reflektori bolji su odabir. Glavna kupaonska rasvjeta trebala bi jednako osvjetljavati sve dijelove, jer ćete ju koristiti najčešće, odnosno to bi trebalo bi biti svjetlo koje koristite većinu vremena. 

YouTube video

Reflektori su trenutno veoma popularna glavna kupaonska rasvjeta, jer nude mogućnost upravljanja smjerom svjetla. Lako ih možete uperiti baš tamo gdje vam je potrebno.

Kupaonska rasvjeta za posebne uvjete

Uz glavnu kupaonsku rasvjetu, dobro je u kupaonici imati još barem jedno ili idealno, dva rasvjetna tijela. Prvo je već svima dobro poznato rasvjetno tijelo kod ogledala, koje služi kako bi olakšalo vidljivost za vrijeme radnji koje obavljate pred ogledalom. 

Najbolje je izbjeći opcije koje su vam uperene ravno u oči. Umjesto malih svjetala tik do ogledala, radije se odlučite za jedno veće, jače svjetlo iznad ogledala. Volite li se opuštati u kadi, dobro je također imati i ambijentalnu rasvjetu, uz koju ćete se lakše opustiti, a koju također možete koristiti i za snalaženje u mraku po noći, kada ne želite koristiti glavno osvjetljenje.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top