Učinkovitost i isplativost LED rasvjete

Savjeti za postavljanje LED rasvjete u prostoru

Kako biste što lakše odlučili koju i kakvu LED visilicu postaviti u određenu prostoriju vašeg doma, evo nekoliko savjeta:

  • masivnu i veliku postavite u dnevnu sobu koja ima visoki strop
  • u kuhinji odaberite jedno glavno rasvjetno tijelo, a LED visilicom osvijetlite blagovaonski stol (ona ne bi trebala visiti više od 60 cm iznad stola)
  • u spavaću sobu postavite model sa skrivenim izvorom svjetlosti koji pruža indirektnu svjetlost i ne sjaji direktno u oči već pruža intimnu atmosferu
LED luster
U kuhinji odaberite jedno glavno rasvjetno tijelo

Raznovrsni dizajni rasvjetnih tijela

Zbog popularizacije LED rasvjete, danas na tržištu postoji mnoštvo stilova visilica i lustera te drugih rasvjetnih tijela. Ukoliko govorimo o LED visilicama evo nekih primjera:

  • modeli u obliku klasičnih bijelih kugli
  • modeli u obliku obojenih staklemih sjena
  • visilice i lusteri s plastičnim izrezima 
  • visilice i lusteri s uzorcima

Također, postoje i svjetiljke, odnosno modeli koji su dizajnirani s ovjesom i sustavom nosača kabela koji drži težinu rasvjetnog tijela. Na taj način dizajneri rasvjetnih tijela postižu to da ne brinu oko kabela kao elementa koji služi u svrhu napajanja električnom energijom te sama rasvjeta na taj način nije ograničena težinom sjene. 

YouTube video
Neka i vaš strop privlači pozornost uz zanimljiv luster

Lusteri kao odličan izbor

Prvi lusteri bili su sačinjeni od metalnog okvira, većinom kružnog, na koji su se stavljale lojanice ili voštane svijeće. U pravilu su se sastojali od jednog ili više redova svijeća ili drugih rasvjetnih tijal koji su smješteni na krakovima zrakasto pričvršćenim u središtu. Kasnije u povijesti, kada je u pitanju rasvjeta lusteri su bili sinonim za luksuz, bilu su masivniji i veći  nego danas, često ukrašeni brojnim ornamentima, a nerijetko su sadržavali i nekoliko žarulja koje bi proizvodile svjetlost. 

Današnji, moderni lusteri su puno manji (kada govorimo o lusterima za domaćinstvo), ali i pružaju brojne mogućnosti prilagodbe poput prilagodbe jačine svjetlosti, otvorenosti lustera i slično. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top