Učinkovitost i isplativost LED rasvjete

Savjeti za postavljanje LED rasvjete u prostoru

Kako biste što lakše odlučili koju i kakvu LED visilicu postaviti u određenu prostoriju vašeg doma, evo nekoliko savjeta:

  • masivnu i veliku postavite u dnevnu sobu koja ima visoki strop
  • u kuhinji odaberite jedno glavno rasvjetno tijelo, a LED visilicom osvijetlite blagovaonski stol (ona ne bi trebala visiti više od 60 cm iznad stola)
  • u spavaću sobu postavite model sa skrivenim izvorom svjetlosti koji pruža indirektnu svjetlost i ne sjaji direktno u oči već pruža intimnu atmosferu
LED luster
U kuhinji odaberite jedno glavno rasvjetno tijelo

Raznovrsni dizajni rasvjetnih tijela

Zbog popularizacije LED rasvjete, danas na tržištu postoji mnoštvo stilova visilica i lustera te drugih rasvjetnih tijela. Ukoliko govorimo o LED visilicama evo nekih primjera:

  • modeli u obliku klasičnih bijelih kugli
  • modeli u obliku obojenih staklemih sjena
  • visilice i lusteri s plastičnim izrezima 
  • visilice i lusteri s uzorcima

Također, postoje i svjetiljke, odnosno modeli koji su dizajnirani s ovjesom i sustavom nosača kabela koji drži težinu rasvjetnog tijela. Na taj način dizajneri rasvjetnih tijela postižu to da ne brinu oko kabela kao elementa koji služi u svrhu napajanja električnom energijom te sama rasvjeta na taj način nije ograničena težinom sjene. 

YouTube video

Lusteri kao odličan izbor

Prvi lusteri bili su sačinjeni od metalnog okvira, većinom kružnog, na koji su se stavljale lojanice ili voštane svijeće. U pravilu su se sastojali od jednog ili više redova svijeća ili drugih rasvjetnih tijal koji su smješteni na krakovima zrakasto pričvršćenim u središtu. Kasnije u povijesti, kada je u pitanju rasvjeta lusteri su bili sinonim za luksuz, bilu su masivniji i veći  nego danas, često ukrašeni brojnim ornamentima, a nerijetko su sadržavali i nekoliko žarulja koje bi proizvodile svjetlost. 

Današnji, moderni lusteri su puno manji (kada govorimo o lusterima za domaćinstvo), ali i pružaju brojne mogućnosti prilagodbe poput prilagodbe jačine svjetlosti, otvorenosti lustera i slično. 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top