5 ostrva u Hrvatskoj koja se moraju posjetiti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljeto dolazi, a Hrvatska mami

Hrvatska je zemlja koja ima izlaz na Jadransko more. Pored predivnih gradova koji turiste svake godine iznova i iznova oduševljavaju, Hrvatska ima i 1246 ostrva. Svako od njih je posebno na svoj način i svako od njih sadrži stvari koje će zainteresovati jednog posjetioca. Samo njih 50 je nenaseljeno, ali to ne znači da se oko njih ne može plivati. Od informacija, sadržaja i ljepote zavisi i koje će se ostrvo posjetiti. Evo 5 ostrva u Hrvatskoj koja se moraju posjetiti:

1. Hvar se nalazi u središnjem dijelu Hrvatske obale. Ima mediteransku klimu gdje su ljeta topla i sunčana, a zime blage. To je ostrvo koje ima najviše sunca tokom godine.

2. Brač je najveće ostrvo u Dalmaciji i treće najveće u Jadranskom moru. Locirano je u centralnoj Dalmaciji ispred grada Splita. Brač je najpoznatiji po plaži Zlatni Rat koja se nalazi u mjestu Bol. Poznati brački kamen je korišten kako bi se napravile čak i neke jako poznate zgrade, kao na primjer Bijela kuća.

Hrvatska ostrva

3. Mljet je osmo najveće ostrvo u Hrvatskoj i nalazi se blizu grada Dubrovnika. Trećinu ostrva obuhvata Nacionalni Park Mljet koji je ujedno i najstariji nacionalni park u Jadranskom moru. Mljet je nacionalni park zbog svoje bogate kulture i istorije kao i prirodnih bogatstava.

4. Peto najveće ostrvo u Jadranskom moru je ostrvo Pag. Ostrvo Pag je slabo prekriveno vegetacijom jer se nalazi na mjestu gdje počesto zna duvati jak vjetar. Rijetko bilje je jako aromatično, a zajedno sa solju iz mora je idealan sastojak siru po kojem je ostrvo Pag još poznato. Najpoznatija plaža na Pagu je Zrće koja je mjesto gdje noćni život nikada ne spava.

5. Krk se nalazi blizu Kvarnera zajedno sa ostrvom Cres koje je najveće u Jadranskom moru. Krk se nalazi sjeverno i povezano je mostom sa kopnom. Zbog svoje lokacije i bogate prirode ovo ostrvo je oduvijek bilo naseljeno.

Iako su sva ostrva u Jadranskom moru koja pripadaju Hrvatskoj jako lijepa i uzbudljiva, turisti se najčešće odlučuju za posjetu Krku jer ima sve ono što turisti treba.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top