Prepustite se ljepotama Raba

Želite li svoj odmor provesti na prekrasnom otoku punom zanimljivosti, lijepe prirode i zanimljivih novih iskustava, otok Rab je savršeno mjesto za vas. Lijepa arhitektura i bogati povijesni utjecaji natjerat će vas da se već na prvi pogled zaljubite u ovaj otok u srcu Jadrana. 

Iskusite život na Jadranu, osjetite duh Mediterana i doživite ljepote kristalno čistog mora koje okružuje otok Rab, odmorite se od vreve velikih gradova i istražite mnoštvo znamenitosti koje se skrivaju na otoku.

Pronađite Rab

Otok Rab jedan je od manjih otoka u kvarnerskom prostoru s provršinom nešto većom od 85 km2. Zajedno sa susjednim otočićima čini rapsku skupinu, koja je zbog svoje geografske pozicije na iznimno povoljnom položaju što se tiče turizma i prometa.

Otok Rab jedan je od manjih otoka u kvarnerskom prostoru s provršinom nešto većom od 85 km2
Otok Rab, Hrvatska

Rab se prostire paralelno s Jadranskom obalom, u smjeru sjeverozapad-jugoistok, a na njemu se mogu pronaći mnogi grebeni i doline koje se također pružaju u istom smjeru.

Savršen otok za odmor

Između najudaljenijih točki na otoku, po dužini, prostire se na 22 kilometra, dok je u različitim dijelovima otok različite širine, što na Rabu skriva mnoštvo uvala.

YouTube video
Top 8 plaža na otoku Rabu

Klima na otoku Rabu je klasična mediteranska, s toplim suhim ljetima i kišnim, ali blagim zimama, o čemu svjedoči i to da je srednja godišnja temperatura na Rabu oko 15 stupnjeva. Otok Rab je otok pun sunca, koje ga godišnje obasipa skoro 2500 sati, što ga čini savršenim mjestom za odmor i opuštanje po ljeti.

Jednostavan dolazak do otoka

S obzirom da je Rab turistički otok, putovanje na njega jednostavno je. Prije svega, do Raba se lako može brojnim autobusnim linijama koje redovito voze iz Rijeke, Zagreba i Varaždina.

YouTube video
Trajekt na liniji Stinica – Mišnjak (otok Rab)

Planirate li do Raba pak automobilom, imajte na umu kako dio puta morate prijeći trajektom koji kreće od pristaništa Stinica, a na Rabu staje u Mišnjak. Plovidba traje oko 15 minuta, no trajekt polazi svaki sat ili dva sata. Do otoka također vozi i katamaran iz Rijeke, no na umu treba imati ograničenja vožnje katamaranom.

Bogata ponuda na otoku

Rab je otok tradicije, u kojemu se uvijek nešto događa. Jedno od najvećih zbivanja ljeti su Rapska ferja koja se odvijaju u srpnju. Posljednja nedjelja u travnju rezervirana je pak za hodočašće koje korijene vuče još iz 15. stoljeća, a još jedna stara tradicija je i ritual star oko 150 godina kojim se završava vrijeme karnevala. Uz to, tu je i mnoštvo tradicionalnih jela i pića kojima se možete pogostiti u svako doba godine!

YouTube video
Turistička sezona na otoku Rab

Otok za aktivan odmor

Rab je također i otok za sve one koji uživaju u fizičkoj aktivnosti. Do njega se magistralom može i biciklom, a jednom kada dođete, na otoku vas čeka više od 100 kilometara staza na kojima možete istraživati ljepote otoka poput:

  •  krškog reljefa
  •  borovih šuma
  •  šuma hrasta crnike
  •  botaničkog parka – koji datira još iz sredine 20. Stoljeća

Želite li se pak opustiti uz more, posjetite Rajsku plažu u Loparu, koja je ponos Raba te je 2012. čak bila uvrštena i na popis 10 najljepših plaža cijelog svijeta. Najzeleniji otok Jadrana prepun je i raznih povijesnih građevina u kojima možete istražiti dugu i bogatu povijest otoka i zavičaja! 

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top