Jednostavnije održavanje travnjaka uz malčer

Tražite li efikasan i brz način da svoj travnjak održite lijepim i zelenim kroz cijelu godinu, važno je o njemu dobro brinuti tijekom cijele godine. Prije svega, važno je održavati hranjivost zemlje, što se najbolje može postići prihranom organskim gnojivima nekoliko puta godišnje. Zemlju je također dobro i prozračiti s vremena na vrijeme, te razrahliti ako je potrebno.

Zalijevanje za vrijeme toplih ljetnih mjeseci također je nezaobilazan uvjet za zeleni travnjak. Ipak, čak i uz sve navedene stavke ispunjene, vaš travnjak može se barem površinski osušiti,  što znači oštru, bodljikavu travu, koja na vrhu ima žućkaste, osušene vrhove. Na ovu pojavu ponajviše utječe košnja, pogotovo ljeti, kada je trava izložena visokim temperaturama i suncu. Zato je važno odabrati vrstu košnje koja će što manje štetiti vašem travnjaku.

Malčer za uredniji prostor

Ako održavate velike travnate površine ili pak brinete o velikim poljoprivredinim površinama, poput polja za uzgajanje kukuruza, onda ste se vjerojatno susreli s malčerom. Kod nas, malčer je još uvijek najčešće rezerviran za velike površine i zahtjevne radove te je odličan dodatak za traktore, freze i slična poljoprivredna vozila. 

Malčeri se najčešće koriste u poljoprivredi
Malčer je najčešće rezerviran za velike površine

Razlog zašto je malčer jedan od nezaobilaznih dodataka svakog poljoprivrednika jest činjenica da uz pravi agro malčer brzo i efikasno možete počistiti visoku travu, šipražje i žbunje, pa čak i biljke poput kukuruza, bez potrebe za čišćenjem i skupljanjem odrezanog bilja nakon malčiranja. Ipak, vrstu treba prilagoditi uvjetima u kojima će se pronaći, jer nije svaki model isti. Kupnja preslabog može rezultirati brzim otupljivanjem oštrica ili pak pregrijavanjem i zagušivanjem motora nakon određenog vremena rada. Ipak, malčeri nisu rezervirani samo za teške uvjete košnje, već vam dobro mogu poslužiti i u svakodnevnom životu.

Koji poljoprivredni stroj kupiti

Iako se malčeri najčešće koriste u poljoprivredi sa traktorima, moguće ih je pronaći i u obliku kosilica savršenih za svakodnevnu košnju. Razlika između njih zapravo je jedna, a to je oblik oštrice. Klasične kosilice imaju obične rotacione noževe koji režu travu, te ju izbacuju van ili u vreću kroz otvor. 

Malčer kosilice nude i opciju s vrećama za malčiranu travu i bilje
Malčer jedan od nezaobilaznih dodataka svakog poljoprivrednika

Malčer za travu pak s druge strane ima posebno oblikovanu oštricu i veću koja je zaobljenija od one kod klasične kosilice, što joj omogućava da odrezane travke reže više puta, u sve manje i manje komadiće, koji nakon toga ostaju na travnjaku – ili se pak mogu izbaciti u vreću. Najveći razlog iz kojeg je malčer bolja opcija za zelenije travnjake je njegova oštrica, koja se teže otupljuje – samim time dajući ravniji i čišći rez.

Održavanje travnjaka

Čist rez trave znači i manju pojavu žutih vrhova na odrezanim travkama, pa je trava mekša i ljepša. Ipak, to nije jedina pozitivna strana uporabe malčera. Malčirana trava – ili pak drugo bilje– razbacuje se po travnjaku.

YouTube video

Kako se radi o sitnom komadićima, za njihovo raspadanje potrebno je mnogo manje vremena, pa se samim time hranjive tvari brže apsorbiraju u zemlju te ih trava koja još uvijek raste može brže apsorbirati i ponovno koristiti. Time se smanjuje potreba za gnojenjem tijekom godine, a pokošene travke puno se brže mogu regenerirati.

Čest problem kod košnje trave

Malčer kosilice također često nude opciju s vrećama za malčiranu travu i bilje. Ipak, često spominjan problem kod te vrste jest da dio malča ipak nikad ne dospije u samu vreću. Razlog tomu je oblik oštrica, koje su dizajnirane tako da odrezano bilje što duže zadrže u prostoru za rezanje, kako bi ih što više usitnili. 

Samim time, oštrice nisu toliko dobre u usmjerenom izbacivanju malča, pa je malč moguće skupljati samo djelomično. Iz istog razloga, trebate li promijeniti oštrice, važno je da ih ne zamijenite s klasičnim oštricama kosilice, s obzirom da onda neće raditi jednako djelotvorno.

Kosilica je mnogima zanimljivija opcija

Košnja je najvažnija obveza u održavanju travnjaka tijekom godine, bez obzira brinete li samo o duljini trave ili i o izgledu travnjaka. Bez obzira je li klasična ili malčer kosilica ono što tražite, važno je pronaći kvalitetan model, koji će ispuniti sve vaše potrebe i biti jednostavan za održavanje. 

Stoga je važno pronaći brendove kojima možete dati svoje povjerenje, ali je također važno obratiti pozornost i na dostupnost zamjenskih dijelova i servisa koji vam mogu pomoći kod mogućih kvarova. Bilo u redovnim servisima ili pak u nabavi potrošnih materijala i održavanju vaše kosilice, kako biste ju mogli koristiti dugi niz godina.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top