Pseće buhe su nevidljivi nametnici

Svi koji za kućnog ljubimca imaju psa barem jednom su se susreli s problemom psećih buha. Naime, to su mali nametnici koji žive na krznu životinje i hrane se njihovom krvlju. Ukoliko su idealni klimatski uvjeti te razina vlage, to posebno pogoduje njihovom napadanju životinje. 

Iako one ne mogu letjeti, zahvaljujući njihovim čvrstim stražnjim nogama one vrlo lako prelaze s jednog na drugog kućnog ljubimca. Kako biste prevenirali pojavu psećih buha redovito pregledavajte svog psa te koristite sredstva za njihovo preveniranje i uklanjanje.

Kada je riječ o sredstvima zaštite od psećih buha tada su najkorištenije dvije vrste sredstava: repelenti i insekticidi.

Obratite pozornost na svog psa

Iako ne lete, pseće buhe ipak ostavljaju trag na krznu vašeg psa pa ćete tako na njemu moći zamijetiti njihov izmet, ali i pojavu određenih specifičnih simptoma koji nastaju nakon što ga one ubodu. Neki od najčešćih simptoma su:

  • Jak svrbež na mjestu uboda
  • Crvenilo i gubljenje dlake na mjestu uboda
  • Crvenilo i bolnost na mjestu uboda
  • Pojava crvenih krasti na mjestu uboda

S obzirom na vrlo brzo razmnožavanje psećih buha koje u nekoliko dana mogu stvoriti i preko 100 novih buha, vrlo je važno na vrijeme reagirati i pomoći svom psu. Isto tako, osim opasnosti za pse, postoji opasnost i za ljude jer jajašca koja one polažu na krzno psa mogu pasti i na mjesta na kojima se nalazi i obitava čovjek.

Učinkovita sredstva zaštite psa

Kada je riječ o sredstvima zaštite od psećih buha tada su najkorištenije dvije vrste sredstava: repelenti i insekticidi. Repelenti podrazumijevaju ogrlice, pudere i šampone protiv psećih buha koji ih svojim mirisom tjeraju.

Insekticidi podrazumijevaju sprejeve i ampule koji djeluju tako da pseće buhe odmah ugibaju nakon što ugrizu životinju. Za koju god varijantu se odlučili, važno je da njezina primjena bude kontinuirana i da uvijek pratite stanje i ponašanje svog psa.

peleti za pse

Možda vas zanima i:

SUHA HRANA ZA PSE KAO TEMELJ PREHRANE

Idealna je za pse koji pate od alergija, ali također i za pse koji su jednostavno izbirljivi. Čitajte više u članku.

Najpopularnije rješenje protiv psećih buha

Jedno od najpopularnijih rješenja svakako su ogrlice protiv buha koje u sebi sadrže insekticide koji djeluju protiv njih i krpelja. Iako su vrlo popularne, stručnjaci napominju kako su one ipak tek preventivno dobro rješenje jer u slučaju postojanja psećih buha na krznu životinje one nisu učinkovite. 

YouTube video

Njihove cijene variraju od trgovine do trgovine, ali ovisno i o promjeru pa će tako ona za male pse koštati malo više od 100 kuna, dok će ona za veće pse biti između 150 i 200kuna.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top