Što vam vaše tijelo pokušava reći?

Izgled vaše kože može biti jedan od najboljih pokazatelja vašeg zdravlja. Sve promjene koje se dešavaju u organizmu, manifestiraju se na koži. Ne trebate provoditi sate pokušavajući pronaći neku promjenu, već vam sugeriramo da malo bolje obratite pozornost na znakove koje vam vaše tijelo šalje.

Vene na nogama

Najbolji pokazatelj prokrvljenosti vašeg venskog sustava su vene na nogama. Međutim, neke od tih plavih pojava na nogama možete spriječiti. Krećite se što više, a tijekom sjedenja nemojte prekrižiti noge. Sjedenje prekriženih nogu će dovesti do pucanja tankih vena smještenih blizu površine kože. Rezultat je mreža vena na stražnjoj strani nogu.

YouTube video

Bjeličaste mrlje na noktima

Ova pojava je pokazatelj nedostatka proteina i/ili cinka. Promijenite prehranu. Jedite što više hrane bogate proteinima i cinkom (jaja, sir, govedinu, tofu i morske plodove). Ako i nakon toga ne budete vidjeli promjenu, podsjetite se da nokti sporo rastu. Potrebno je dosta vremena da se mrlje potpuno izgube, najčešće oko 8 mjeseci.

Puknute kapilare u očima

Razmislite pijete li previše antiinflamatornih analgetika (aspirina ili analgetika koji sadrže ibuprofen). Ti lijekovi su zaslužni za razrjeđivanje krvi i usporavaju koagulaciju, što djeluje protuupalno. Ako svakodnevno uzimanje ovih lijekova potraje nekoliko tjedana, doći će do pojave lakšeg pucanja krvnih žilica u očima.a

Crvenilo na grudima koje liči na paukovu mrežu

Ovu pojavu izaziva skok razine estrogena. On dovodi do širenja krvnih žila u cijelom tijelu, pa u slučaju da imate  tanku kožu na grudima, mreža crvenih krvnih žila će na tom području biti vidljiva. Kontracepcijske pilule su jedan od najčešćih uzroka skoka estrogena. Savjetujemo vam da prijeđite na pilule koje sadrže manje estrogena ili ga uopće ne sadrže. Tek u tom slučaju biste se trebali riješiti crvenila.

Smeđe mrlje na licu

Još jedna nuspojava kontracepcijskih pilula. Za ovaj simptom je kriv estrogen iz kontracepcijskih pilula jer dovodi do pretjeranog lučenja tvari koje izazivaju tamniju pigmentaciju kože. Smeđe mrlje, kloazme, se uglavnom javljaju na čelu, obrazima ili bradi. Te mrlje neće u potpunosti nestati ako prijeđete na pilule s nižim sadržajem estrogena ili na one koje ga uopće ne sadrže. Za njihovo potpuno uklanjanje ćete morati potražiti savjet dermatologa kako bi vam prepisao odgovarajući tretman laserom ili piling kože. U nekim slučajevima se dobije samo odgovarajuća terapija lijekovima.

Koža oko očiju i usana poput krep papira

Ako je i vaša koža poput krep papira, vrlo je vjerojatno da vam u prehrani nedostaje masti i/ili vode. Bez masti i vode stanice kože se na najtanjim dijelovima smežuraju i isuše, pa zbog toga koža podsjeća na krep papir. Ove bore je, za razliku od staračkih, moguće ukloniti. Potrudite se da svaki dan popijete 8 čaša vode i da uvedete 3 porcije hrane bogate nezasićenim masnoćama (losos, koštunjavo voće i avokado).

Simptomi bulimije. Bulimija nervoza je poremećaj znakovit po opetovanim epizodama proždrljivog jedenja nakon čega dolazi do pročišćavanja. Čitajte više …

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top