Stres kao sve češći problem današnjice

Jedna od najčešćih poteškoća s kojom se ljudi u današnje vrijeme susreću svakako je stres. Ubrzan i dinamičan način života te velika očekivanja u ljudima stvaraju napetost i loše osjećaje što dovodi do disbalansa u organizmu. 

Stresom tako nazivamo skupinu fizičkih i psihičkih promjena u organizmu čovjeka do kojeg dolazi nakon nagomilavanja različitih stresnih situacija ili situacija koje su za pojedinca vrlo izazovne. Za razliku od drugih poteškoća koje možemo doživjeti, svatko ga doživljava na svoj način te se on u svakom organizmu manifestira drugačije zbog čega ga vrlo često ne prepoznajemo.

Ne zanemarujte simptome ovog problema

Živeći u vrlo dinamičnom i ubrzanom svijetu, vodeći vrlo ubrzan način života u kojemu je vrlo važno ispunjavati sve radne obveze i obiteljske obveze, održavati kontakte s ljudima, posebice s prijateljima i obitelji, vrlo je moguće da ćemo svi kad tad osjetiti stres

Vrlo je moguče, da ćemo osjetiti simptome stresa.
Živimo u vrlo dinamičnom i brzom svijetu s ubrzanim načinom života u kojem je vrlo važno ispunjavati sve poslovne i obiteljske obveze te biti u kontaktu, pa je vrlo moguće da ćemo svi kad-tad osjetili simptome stresa.

Ono što stručnjaci napominju je kako je vrlo važno da se simptom odnosno stvari koje uzrokuju stres na vrijeme otkriju kako bi se s problemom lakše mogli nositi kako ne bi doveo do stvaranja anksioznosti, anksioznog poremećaja i drugih ozbiljnijih psiholoških stanja. Upravo zbog toga promjene u raspoloženju, posebno one koje su dugotrajnije ne treba zanemarivati i odmahivati rukom, već ih ozbiljno shvatiti i raditi na njihovom rješavanju.

Najučestaliji simptomi stresa

Kao što je ranije napomenuto, simptomi stresa kod svake osobe su različiti. Njihov intenzitet i vrsta razlikuju se od osobe do osobe, kao i od stresora koji ga potiču. Stručnjaci simptome stresa generalno dijele na:

  • Fizičke 
  • Kognitivne 
  • Psihološke 
  • Bihevioralne 

Fizičkim simptomima pripadaju ubrzani rad srca, znojenje, napetost u mišićima, kratak dah, nesanica, ružni snovi i slično. Psihičkim simptomima pripadaju tjeskoba, nesigurnost, apokaliptične misli i slično, dok bihevioralnim simptomima pripada izbjegavanje stresnih situacija.

Potražite pomoć psihoterapeuta

Iako živimo u modernom vremenu, odlazak kod psihoterapeuta ili psihologa danas i dalje nije prihvatljiva stvar zbog čega se brojni koji se nose sa stresom boje potražiti pomoć. Ipak, pomoć postoji i zato da bismo je potražili i kako bismo sebi olakšali život. 

YouTube video
Psihoterapeut kaže kako prevladati simptome stresa sa posla

Upravo zbog toga ukoliko osjećate simptome stresa koji ne prestaju, koji vam utječu na kvalitetu života, svakako potražite pomoć i razgovarajte sa stručnom osobom. Ona će vam svojim iskustvom i savjetima pomoći da pronađete načine kako biste se samostalno mogli izboriti protiv ovog problema s kojim se danas nosi veliki broj ljudi.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top
Scroll to Top